DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Sänka skepp – Vrakdykning på Gozo
Det finns många kul detaljer att kika på. Här aktervinschen på Cominoland.
Sänka skepp – Vrakdykning på Gozo
På Cominoland har folkvagnsbubblan stänkskärmar klädda med rosa päls.
Sänka skepp – Vrakdykning på Gozo
Propeller på färjan Xlendi. Men sitter den fram eller bak?
Sänka skepp – Vrakdykning på Gozo
Under dyket på Blue Hole hittade vi denna färgsprakande skorpionfisk.
Sänka skepp – Vrakdykning på Gozo
Utsikt över Blue Hole från klipphyllan ovanför Coral Cave vid Dwejra.

Sänka skepp

– Vrakdykning på Gozo

Av John Liddiard
Vem har inte hört gamla dykrävar beklaga sig över undervattensvärlden och sucka att ”det var bättre förr”. Nu finns det inte mycket att gnälla över för den som vill dyka vrak på Gozo. Där leker myndigheterna regelbundet Sänka skepp och det marina livet har blivit synbart rikare med åren.

En gång satt jag och ritade på en vrakskiss av Perrone utanför Devon. Jag frågade de andra dykarna om de hade något att tillägga. En av dem – som jag tyckte borde veta bättre – tittade på skissen och kommenterade ”Linan satt fast i aktern. Jag såg inget av resten av vraket.” Poängen var att linan satt i stäven. En mycket typisk stäv med spetsig bog, ankare och ankarvinsch. Däremot varken roder eller propeller.
Vad har det att göra med Gozo? Jo – jag kommer att tänka på det när jag dyker på vraket efter Xlendi-färjan. Den skorven vore idealisk för min kommenterande kompis. Den har både roder och propeller i bägge ändar. Nedanför vattenlinjen har den två aktrar. Ovanför vattenlinjen har den två förar. Där bildar grindarna en mjukt rundad bogspets i bägge ändar.
Vraket är en sorts ”knuffodrag” (fast jag har alltid undrat hur Doktor Dolittles tvåhövdade lamadjur kunde föröka sig). Jag antar att besättningen måste ha haft någon slags tumregel för vilket som var fram och bak på den dubbelbogade bilfärjan.
Färjan sänktes som konstgjort rev år 1999. Skrovet är nu väl försett med Medelhavets vanliga påväxt – en blandning av alger, hydroider och bryozoer. Moln av små bruna frökenfiskar vimlar omkring ovanför. Min guide Werner vill visa mig större motiv. Han leder mig ner till bottnen. Där ligger överbyggnaden krossad och tillplattad under skrovets vikt. En stor muräna bor i ett hål där. Oturligt nog verkade den vara ute för lunch.

Värnar om dykarna
Malta och Gozo har troligen gjort mer än något annat europeiskt land för att ta väl hand om dykare. Air Malta ser välvilligt på vårt tunga bagage. De stora skarorna av stranddykare har försetts med närbelägna parkeringsplatser. Lejdare finns uppsatta där det kan bli svårt att komma upp ur vattnet. Den större ön Malta har en växande samling konstgjorda rev. För den mindre och lättsammare ön Gozo var Xlendi-vraket det första i sitt slag.
Däremot inte det sista. Den 12 augusti 2006 sänktes passagerarfärjorna Karwela och Cominoland intill Xlendi på Ix-Xatt l-Ahmar. Det finns också planer på att sänka ett par mindre militära patrullbåtar vid Malta och Comino. På Gozo kanske man snart öppnar en arkeologisk utgrävningsplats med romerska marmorpelare för turistande dykare.
”Xlendi” uttalas ”Schlendi” och ” Ix-Xatt l-Ahmar” blir något i stil med ”Isch-Att-Lachmar” med tyskt ”Ach”-uttal. Fast min språkbegåvning ligger nog i nivå med dykkompisens förmåga att skilja mellan för och akter.

Luftfyllda tunnor
Både Karwela och Cominoland drevs tidigare av rederiet Captain Morgan. Det maltesiska företaget har många turistbåtar som gör turer runt Malta och Comino. De nysänkta färjorna togs ur bruk för fyra år sedan. Sedan förbereddes de för sänkningen av Cassar Ship Repair på Malta.
Bägge skroven rensades på en månad. Nu tänkte man inte ta några risker att de nya vraket skulle lägga sig uppochner. Dussintals...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser