DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Gibraltar – Dykning vid Europas sista koloni
Ett av flera vrak i det artificiella rev som skapats här.

Gibraltar

– Dykning vid Europas sista koloni

Tekst & Foto: Torbjörn Gylleus

Under antiken var Gibraltar den kända världens yttersta gräns. Calpe, som platsen då kallades, var känd som den ena av ”Herakles stoder”. Den andra var klippan Abyla vid Ceuta på den afrikanska kusten. Sedan dess har morer, spanjorer, fransmän, holländare och britter slagits om territoriet. Det är därför inte så konstigt att det finns mängder av historiska lämningar, både på land och under vattnet. 

►  Normalt brukar det vara köer när man ska ta sig in i den lilla brittiska enklaven, men det är tidigt på morgonen och jag kör över gränsen utan problem. Det är söndag och det mesta är fortfarande stängt. Jag hittar dock ett litet café, där häpnadsväckande nog ingen i personalen pratar engelska, men jag lyckas på knagglig spanska beställa en kaffe och toast som får bli min frukost. Även om Gibraltar är litet så har jag svårt att hitta fram till dykcentret jag har bokat in mig hos. Jag får tag i ägaren på telefon som berättar hur jag ska ta mig dit, och jag kommer fram till marinan i samma ögonblick som båten lämnar kajen. Som tur är lyckas jag fånga deras uppmärksamhet, och båten får tuffar in mot land igen. Jag hälsar på de andra gästerna på båten och ber om ursäkt för att jag är sen, medan en av besättningsmedlemmarna hoppar i land för att hämta flaskor, BCD, dräkt och fenor till mig. Resten av utrustningen har jag själv tagit med mig.
När prylarna är ombord lämnar båten kajen på nytt. På vägen ut får vi en briefing av vår guide som berättar att vi ska dyka på en gammal ångare vid namn Excellent. S/S Excellent var ett segelångfartyg på 1 600 ton som sjönk i samband med en kollision den 29 februari 1888. Vraket, som är cirka 80 meter långt, ligger upp och ner på ett djup av 30 meter.

Stort fartyg
Det är inte särskilt långt ut till vrakplatsen från marinan, och det tar bara några minuter innan bojningen av vraket är klar. Jag hoppar i och märker att det är ganska strömt och får dra mig ner utefter linan på vägen ner. Det är varmt i vattnet och sikten är ändå hyfsat bra. Snart ser jag botten och landar på 28 meters djup vid ett stort, men ganska platt skrov som är övervuxet med sjögräs. Vi följer vrakets kontur och kommer så småningom fram till delar av maskinen och en stor ångpanna. Lite längre fram stöter vi på själva bygget som också det är ganska trasigt med en massa förvridna plåtar. Här vänder vi dyket och börjar simma tillbaka. Vi dyker alla med enkelflaskor och efter en knapp halvtimme, när vi nästan är tillbaka vid ankaret, signalerar min buddy att han har 50 bar kvar och jag visar tecken att vi ska ta oss till linan och tummar dyket.

Det känns som att strömmen har avtagit lite, men jag måste ändå hålla tag i linan när vi ligger på säkerhetsstoppet för att inte behöva anstränga mig allt för mycket. Väl uppe vid ytan räcker jag över min kamera till kaptenen, innan jag klättrar upp för dykstegen i aktern. De flesta av de andra deltagarna är britter som bor i Gibraltar eller på den spanska sidan i Cadiz och La Linea. Stämningen ombord är på topp, och det skrattas och skämtas medan vi tuffar vidare mot nästa dykplats som ligger en bit längre åt sydväst.

Fyra vrak på ett dyk
Det är inte bara krigsvrak och gamla ångare som ligger här. Genom årens lopp har det i Gibraltar också sänkts ett antal vrak som artificiella rev, och nu ska vi dyka på några av dem. Vi ger tecken...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resfakta – Gibraltar

Gibraltar är ett brittiskt territorium som gränsar till Spanien i norr. Historiskt så har Gibraltar varit en viktig bas för den brittiska försvarsmakten,...

Läs artikeln i DYK #58:

SOME images:
Gibraltar – Dykning vid Europas sista koloni, Gibraltar – Dykning vid Europas sista koloni
Ett av flera vrak i det artificiella rev som skapats här.
, Gibraltar – Dykning vid Europas sista koloni
En överbyggnad med skorsten som ligger på botten.
, Gibraltar – Dykning vid Europas sista koloni
Ett lite större vrak som är skrovhelt, men ligger på sidan.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser