DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Deep Dive Dubai - Världens djupaste pool är inte en pool
Det är bara ett fåtal förunnat att dyka ända ner till botten, men man upplever ändå djupet när man tittar ner från 5-10 meter.

Deep Dive Dubai

- Världens djupaste pool är inte en pool

TEXT OCH UV-FOTO JESPER KJØLLER, Topside foto NAIM CHIDiAC

Djupa pooler är inte något nytt påfund. Det finns redan flera i Europa, och de tillåter dykare att träna eller bara njuta av djupare dyk i en kontrollerad och säker miljö. Oavsett hur spännande dessa destinationer är, handlar det fortfarande om pooler med klorerat vatten, vita fyrkantiga kakelplattor och en badvakt med träskor och visselpipa. Men den senaste lanseringen av Deep Dive Dubai är något helt annat - aldrig tidigare har en inomhusanläggning för dykning erbjudit så många spännande möjligheter.

►  Dubai har en tradition av att skapa attraktioner och faciliteter, vilket är ett resultat av deras nytänkande. Som ett exempel erbjuder ökenlandskapet i emiratet av naturliga skäl inga möjligheter för alpin utförsåkning. Därför byggdes Ski Dubai - en inomhusbacke för skidåkning. De hade heller inga lämpliga vägar för motionscyklister, så de skapade över 200 kilometer dedikerade cykelvägar. Här byggdes också operahus, ett pariserhjul som är större än London Eye och inte minst världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Man utvecklade också en av världens mest imponerande och populära anläggningar för fallskärmshoppning, och dessutom världens längsta “urban zipline”. Det finns många exempel på dessa "bara i Dubai" underverk, och de fortsätter att komma i en strid ström.

Persiska viken är en ganska sandig och grund bassäng som inte erbjuder särskilt spännande dykning, så därför beslutade man att bygga en 60 meter djup pool för att erbjuda fridykare bra träningsmöjligheter. Med Dubais förkärlek för det extraordinära bestämde skaparna av Deep Dive Dubai att ta idén ett steg längre, för att ge detta projekt en unik Dubai-prägel.

Metropolis
En 60 meter djup pool hade kunnat vara en ganska tråkig och steril miljö, om man inte varit tillräckligt kreativ. Det fanns flera idéer, exempelvis på temat pärldykning, som var UAE:s ekonomiska grund under flera århundraden. Pärldykningen var en viktig verksamhet för Dubai tills japanerna introducerade industripärlor för cirka hundra år sedan. Dessa konkurrerade ut pärlindustin i UAE. Många familjer inom emiratet kan spåra sitt ursprung till en tid då de var en del av pärlhandeln som fungerade som grund för modernt välstånd i regionen.

Men hur designar man en pool för att se ut som en miljö för pärldykning? Det är inte helt enkelt, så pärlidén förpassades till en designmetafor. Byggnadens utsida är dock utformad som ett gigantiskt ostronskal - en hyllning till Förenade Arabemiratens historia inom pärlhandeln. Många andra teman övervägdes innan valet slutligen föll på idén om en översvämmad stad.

Deep Dive Dubai har designats som en sjunken metropol, intakt med typiska attiraljer som lyktstolpar, kundvagnar, cyklar, skyltar, bankomater, soptunnor, telefonkiosker, brandstegar och många andra vardagliga föremål som man kan hitta i en modern stad. Du kommer inte bara dyka bland föremål från stadens gator. Efter en okänd postapokalyptisk händelse har en husvägg i staden delvis kollapsat, så att du kan simma in och utforska en fullt möblerad lägenhet. De olika rummen i lägenheten är dekorerade med ikoniska målningar på väggarna.

Vad var det som hände? Sjönk hela staden? Var det en naturkatastrof som orsakade en översvämning? Har det kanske skett en jordbävning? Eller är det möjligen en modell för en mänsklig stad i något parallellt universum? Ett stort träd med rötter som sträcker sig långt ner från ytan ökar mystiken. Det verkar som att naturen tagit över.

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Deep Dive Dubai - The World's Deepest Pool. Video: Deep Dive Dubai
Deep Dive Dubai - The World's Deepest Pool. Video: Deep Dive Dubai
Fakta

DEEP DIVE DUBAI FILTER SYSTEM
Vattnet i poolen behandlas i ett av de största och snabbaste filtersystemen i regionen, som har kapacitet att cirkulera alla 14 miljoner liter vatten var sjätte timme.
...

Fakta

GEOGRAFI Dubai ligger vid Persiska viken och är det näst största av Förenade Arabemiraten, bildat 1971. Befolkningen uppskattas till cirka tre miljoner, varav knappt 15 procent är lokala emiratier, resten är...

Läs artikeln i DYK #65:

SOME images:
Deep Dive Dubai - Världens djupaste pool är inte en pool , Deep Dive Dubai - Världens djupaste pool är inte en pool
Det är bara ett fåtal förunnat att dyka ända ner till botten, men man upplever ändå djupet när man tittar ner från 5-10 meter.
, Deep Dive Dubai - Världens djupaste pool är inte en pool
Deep Dive Dubai
, Deep Dive Dubai - Världens djupaste pool är inte en pool
Väggarna i Deep Dive Dubai är dekorerade med märkliga motiv, som om konstnären var djupberusad.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser