DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tio i topp – Bantins bästa
Manta Point, Bali
Tio i topp – Bantins bästa
Runway, Nassau, Bahamas
Tio i topp – Bantins bästa
Chikuzen, British Virgin Islands
Tio i topp – Bantins bästa
End Bommie, Papua Nya Guinea
Tio i topp – Bantins bästa
Manuelita Island, Cocos, Costa Rica
Tio i topp – Bantins bästa
Mushimasmi-gili, Maldiverna
Tio i topp – Bantins bästa
Chikuzen, British Virgin Islands
Tio i topp – Bantins bästa
Denise’s Hairball, Lembeh Strait, Indonesien
Tio i topp – Bantins bästa
Ribbon Reef NO 10, Queensland, Australien
Tio i topp – Bantins bästa
Barracuda Point, Sipadan, Malaysia
Tio i topp – Bantins bästa
Thistlegorm, Egypten

Tio i topp

– Bantins bästa

Av John Bantin

Allt är egentligen Jacques Cousteaus fel. Det var nämligen han som var först med att försöka sig på den omöjliga uppgiften att sammanställa en lista över Världens Bästa Dykplatser. Och sedan den dagen har alla, antingen refererat till hans lista eller försökt skapa sig en egen. Här får John Bantin, en av dykvärldens mest beresta journalister, chansen att presentera sina personliga favoriter.

 Jacques-Yves Cousteaus topplista omfattade ett avsevärt större antal än bara ett par handfull – troligen bortåt 50! Men redaktionen envisades med att jag skulle göra en egen topplista med bara 10 kandidater. Här är i alla fall mina förslag. Du kanske blir besviken över att just ditt smultronställe saknas. Samtliga de här platserna har en sak gemensamt. Jag har sett dykare komma upp i full extas efter att ha dykt på något av dem.

Chikuzen, British Virgin Islands
Karibien kan bli en besvikelse. Exempelvis när dykguiden föresätter sig att visa dig alla olika sorters spongier på revet. Men det kan också vara förtrollande vackert och överraskande.
Vraket efter Chikuzen tillhör det senare slaget. På beskrivning låter det inte särskilt lockande. Ett utrangerat kylfartyg bogserades ut ur hamnen för att inte utgöra fara för sjöfarten. Skorven dumpades norr om Tortola. Själva skrovet är inget märkvärdigt. Däremot gör dess innevånare vraket till ett av Karibiens bästa dykställen. Det ligger där som en isolerad livsmiljö på en i övrigt platt och öde sandbotten.
Moln av snappers och grymtarfiskar söker skydd intill det nakna skrovet. Stora barracudor visar tänderna i oräkneliga stim där ovanför. De tål varandras sällskap enbart för chansen att erövra sin beskärda del av överflödet på mat. Stora taggmakrillar avvaktar i bakgrunden. Allehanda vrakrester ligger strödda över bottnen. De utgör hemvist för hela sortimentet av karibiska revinnevånare. Vrakets mörka lastrum är bostad för ett par bamsiga havsabborrar.
Jag simmade in i dunklet och såg den enorma bjässen. Den låg och vilade som en fet sugga med smågrisar. En sugfisk satt på ena gällocket. Sugfisken tycktes bli mer besvärad av min närvaro än abborren. Jag tog några bilder. Men utandningsbubblorna började riva ner rostflagor och slam från balkarna ovanför mig.
Jag bad om ursäkt och simmade ut. Efter några minuter smög jag tillbaka för att plåta mera. Det gjorde jag sedan flera gånger tills jag hade en försvarlig bunt bilder. Man kan tro att en fisk borde bli besvärad av fotoblixtar rakt upp i nyllet. Den här havsabborren vek inte en tum. Den bara stirrade tillbaka på mig och såg ointresserad ut. Den blinkade inte ens.
www.bvidiving.com

Mushimasmi-gili, Maldiverna
Dykning på Maldiverna kan vara spännande. Allt handlar om att förstå hur strömmarna går – och att utnyttja dem till sin egen fördel. Ari-atollen utmärker sig speciellt genom att ha många tidvattenskanaler mellan öarna längs atollens kant. Där flödar vattnet oavsett åt vilket håll monsunen blåser. I sin tur ger det rikt djurliv både inne i lagunen och på öarnas utsidor ut mot oceanen.
Mushimasmi är det lokala namnet på en liten brun fusiljär. Det finns gott om den runt revet Mushimasmi-gili. Revet är litet...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser