DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Safaga – Röda havet  från norr till söder
Safaga – Röda havet från norr till söder
Safaga – Röda havet  från norr till söder
Safaga – Röda havet från norr till söder

Safaga

– Röda havet från norr till söder

Av CDWS

 Safaga blir alltmer populär bland dykare mycket på grund av ortens närhet till vackra rev och actionfyllda vrakdyk. Safaga ligger 50 km söder om Hurghada och erbjuder både grunda, skyddade dyk, perfekta för nybörjaren, men här finns också drop-offs och vrak för den erfarne dykentusiasten.
Området ligger i en vid bukt och här vänder man sig framför allt till dykare, vindsurfare och familjer. Orten är också känd för sina svarta sanddyner och mineralkällor, som tros vara fördelaktiga för artrit och psoriasis.
Många liveaboard-rutter lämnar Hurghada för att sedan besöka Safagas bästa dykplatser, framför allt vraken. Den livliga industriella hamnen har under årens lopp försett området med många vrak, bland annat flera färjor som dykare kan utforska. Dessa inkluderar bilfärjan Al Kafhain som kapsejsade nära kusten 2005.
Vraket Salem Express ligger också nära Safaga. Detta fartyg gick på grund och sjönk 1991. Flera hundra passagerare dog tragiskt. Det är ett kontroversiellt vrak att besöka på grund av det stora antalet dödsoffer, men ändå kommer många dykare hit. Det marina livet här är också rikt och varierat.
I mitten av bukten hittar du en vacker, låg korallträdgård som passar perfekt för nybörjaren. På andra håll kan mer erfarna dykare undersöka revsystemen där stora pelagiska varelser ofta drar förbi.
Hela området är en skyddad marinpark varför dykskolorna måste uppfylla stränga miljökrav. Sedan 1995 arbetar lokala myndigheter och frivilligorganisationer tillsammans för att skydda och bevara miljön under vattnet. Regelbunden övervakning säkerställer förekomsten av fasta förtöjningar på alla stora dykplatser.

De bästa dykplatserna inkluderar:
Abu Qifan är känd för sina hammarhajar i slutet av våren och mantor under vintermånaderna. Detta smala och 300 meter långa rev har en platå i båda ändar.
Panorama Reef är ett av de största korallreven i Safaga och kan visa upp många grottor och överhäng, där gorgonior och andra mjuka koraller frodas i de näringsrika havsströmmarna.
Al Kafhain är ett vrak som ligger mellan på sex och 23 meter. Den 115 meter långa färjan sjönk under 2005 på väg från Saudiarabien efter att man haft en brand ombord. Besättningen kunde inte kontrollera elden och var tvungen att lämna fartyget, som sjönk vid Sha’ab Sheer. Färjan är nästan intakt och ligger upp och ned, med bogen fastkilad i revet. Strömmarna i området innebär att det krävs en viss erfarenhet av besökande dykare.
Tabia Arbaa betyder De sju pelarna på arabiska. Detta rev kännetecknas av sju små korallpelare som stiger upp från en låg sandbotten. De är täckta av koraller och är hem för ett överflöd av marint liv, inklusive blåsfiskar, glasfiskar, bläckfiskar, blåprickiga...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser