DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Safari i syd – S:t Johns och Fury Shoals
Vi hade planerat för en eftermiddagslur ombord, men istället blev det delfinfest vid Sataya.
Safari i syd – St. Johns og Fury Shoals
Var det någon som sa att det inte finns gott om makroliv i Röda havet? Om man bara tar det lugnt och kikar in i alla hålor och skrevor så finner du snart många spännande varelser.
Safari i syd – S:t Johns och Fury Shoals
Tack och lov att inte anemonfisken, med sitt hetsiga temprament, är lika stor som en napoleonfisk.
Safari i syd – S:t Johns och Fury Shoals
De stiliga kejsarräkorna (Periclimenes Imperator) lever två och två, i symbios med en sjögurka. De kan också ses på spanska dansöser.
Safari i syd – S:t Johns och Fury Shoals
Dyksafarin var ett rent triumftåg för dem som gillar napoleonfiskar. Vi såg dem på nästan alla dyk och den stora läppfisken såg ut att trivas gott i området.
Safari i syd – S:t Johns och Fury Shoals
Havssköldpaddorna i Röda havet är för det mesta inte så skygga och därför ganska lätta att fotografera.

Safari i syd

– S:t Johns och Fury Shoals

Text och foto: Jesper Kjøller

”Är ni blöta när klockan klämtar? Då betyder den att det är mat. Är ni mätta när ni hör den? Då betyder den att vi ska dyka. Resten av tiden ska ni bara softa.” Så lyder den första genomgången ombord på safaribåten Contessa Mia inför en veckas dyksafari i Fury Shoals och St John’s, de två sydligaste revområdena i egyptiska Röda Havet.

Fenomenet är välkänt. Exempelvis kallar amerikaner alla kopiatorer för ”Xerox” – oavsett fabrikat. På 80-talet fick varenda transportabel kassettspelare heta ”Freestyle” eller ”Walkman” – trots att Sony hade rättigheterna till det senare namnet. Idag heter alla mp3-spelare ”iPod” i folkmun – fastän det egentligen bara är apparater från Apple som får kallas så. Likadant är det med den lilla gummibåt som de flesta safaribåtar har med sig två av. Den kallas oundvikligen för ”zodiak” – även om den har tillverkats av ett helt annat företag än just Zodiak. Begreppet ”zodiak” står helt enkelt allmänt för ”liten gummibåt”.
Zodiaken är ett oumbärligt hjälpmedel på en safaribåt. Den tar dykarna till ställen dit moderfartyget inte klarar att gå. Den hämtar upp dykare som av en eller annan anledning inte lyckas simma tillbaka. Besättningen använder den flitigt när skutan ska ankras upp.
Visst kaos råder alltid när en båtlast dykare rullar i vattnet samtidigt från en gummibåt. Man ska komma på rätt köl. Man ska förvissa sig om att man bara erhöll ytliga skråmor när man fick grannens fenor i skallen. Man måste rent allmänt undvika att krocka med båten eller med revet. Nästa utmaning är att orientera sig i vattnet. Kom vi ner på rätt ställe? Hur strömt är det? Måste vi skynda oss ner? Riskerar vi att missa revet annars? Och ännu viktigare: klarade kameran tumultet? Verkar den hålla tätt?
Efter drygt tio minuters zodiakfärd genom allt högre vågor har den lilla båten tagit in oroväckande mycket vatten. Jag tittar mig omkring och ser sömndruckna men förväntansfulla ansikten. Det är ännu tidig morgon. Solen står fortfarande lågt. Vi ska dyka vid Habili Ali. Det är ett av de bästa ställena i gruppen av spridda rev med det gemensamma namnet St John’s Reef. Vi befinner oss i det absolut sydligaste dykområdet i Egypten. Man behöver bara åka lite längre ner för att korsa gränsen till Sudan.

Bredaxlad haj
Vi får bråttom ner för att inte dras med av strömmen på hörnet av Ali. Bara några sekunder in i dyket ser vi en ensam grå revhaj. Arten är en av de mer imponerande revhajarna med muskulös och snarast bredaxlad gestalt. Hajen granskar oss, simmar ett par rundor och försvinner långsamt ur synfältet. Gruppen av dykare från zodiaken har efterhand samlat sig på bottnen. Alla får se hajen. För flera av dem är det deras första möte med haj. Därför glädjer jag mig åt att alla fick dela upplevelsen.
Habili Ali är inte särskilt stort. Vår plan är att följa en av revets långsträckta sidor tillbaka till sydänden. Där ligger vårt moderfartyg Contessa Mia uppankrat. Vi väljer östra sidan. Där lyser den tidiga morgonsolen upp landskapet. Revets lodräta sidor stupar ner mot djupet. Med en svag ström i ryggen blir det ett särdeles avslappnat sätt att tillbringa morgonen.
Vi har redan nästan glömt det första hajmötet. Då dyker ännu en av de grå upp. Eller är det samma haj? Har den simmat åt motsatt håll...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resa Med charter- eller trafikflyg till Hurghada. Därifrån fyra till fem timmars transfer beroende på om båten avgår från Quseir, Ghalib eller Marsa Alam. Vi åkte med Sea Safaris, www.seasafaris.net

...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser