DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Sha’ab Abu Nuhas – det vragædende rev
Det finns inte mycket kvar av överbyggnaden på Carnatic, men dävertarna som höll livbåtarna på plats sitter fortfarande kvar.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
SS Carnatic ligger nästan helt på sidan, så de två däck som lätt kan penetreras ligger vid sidan av varandra.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Däcket på Carnatic är sedan länge borta, men stålspanten är intakta och får vraket att likna ett stort valskelett.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Mjukkorallerna på Carnatic ger vraket mustiga färger och vackra former, något som gjort vraket till en favorit bland fotografer.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Den som har viss erfarenhet kan penetrera maskinrummet på Giannis D genom en skylight. Här kan man få en bra vy över de väldiga motorerna.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Giannis D ligger i tre delar men det är aktern och överbyggnaden som är mest sevärd.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
I vanliga fall är det Giannis D’s karaktäristiska akter som fotograferas, men stäven är också den ganska bildskön.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Drakfiskar älskar vrak. Det skänker dem eftersökt skugga och goda jaktmarker.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Kimon M skall penetreras med stor försiktighet. Vissa av metallplattorna i skrovet hotar att kollapsa när som helst.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Även om vraken är huvudattraktionen på Abu Nuhas, finns också ett rikt djurliv i området. Denna jättemuräna har flyttat in bland några vrakrester i Kimon M.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Grantiblocken i Marcus står på pallar. Vänder man på dem kan man tydligt läsa inskriptionen Made in Italy.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
I verkstaden på Marcus kan man bl.a. se en stor borr och denna slipmaskin.
Sha’ab Abu Nuhas – det vrakätande revet
Lasten av granit fick Marcus att sjunka som en – sten.

Sha’ab Abu Nuhas

– det vrakätande revet

Text och foto Jesper Kjøller
Drakflygaren Karl finns i den tecknade serien Snobben. Hans drake fastnar alltid i det drakätande trädet. Revet Abu Nuhas i norra Röda Havet har otaliga vrak på sitt samvete. Med rätta kan det kallas det vrakätande revet. Fyra vrak ligger på rad på mindre än 30 meters djup. Vi tittar på de spännande berättelserna om de fyra skutorna. Det går att komma ut till dem från både Sharm el Sheikh och Hurghada.

Fiskare har satt namn på reven – som på så många andra ställen i Röda Havet. Sha’ab betyder ”rev”. Abu betyder ”fader”. Nuhas betyder (metallen) ”koppar”. Enligt uppgift skulle fiskare ha fått metalldelar i sina nät i området. Därför har de uppkallat Abu Nuhas efter kopparen – som nog snarare var mässing.
Gubalsundet skiljer det öppna Röda Havet från Suezviken. På sjökortet över sundet är det inte svårt att se varför Abu Nuhas har blivit en sannskyldig vrakkyrkogård. Säg att ett fartyg kommer norrifrån. Då ser man den stora ön Shadwan med sina höga tinnar. I hårt väder verkar ön vara ett bra ställe att söka tillflykt vid. Men precis norr om ön lurar ett förrädiskt rev under ytan. Revet spärrar vägen för rak kurs in mot Shadwans skyddade vikar. Säg vidare att man har navigerat lite fel eller har undermåliga sjökort till sitt förfogande. Då är det lätt hänt att ränna rakt in i Abu Nuhas. I hög sjö syns ingen skillnad mellan revet och omgivande hav.
Andra förlisningar i Röda Havet  har inte fullt så dramatiska orsaker. De är helt enkelt försäkringsbedrägerier. En överraskande stor andel av vraken var grekiska fraktskutor med påfallande likartad förhistoria. Rederi på fallrepet, oklara ägarförhållanden, åtskilliga namnbyten och alltid vanvårdade och utrangerade skutor med överskriden sista förbrukningsdag. Intressant nog går också fartygen under med inte särskilt dyrbar last. Å andra sidan garanterar lasten att skorven verkligen går till botten – och blir kvar där! Favoritlasten verkar ha varit cement eller stenplattor…
Flera av vraken på Abu Nuhas följer mer eller mindre samma mönster. Innan de blev identifierade fick de fyra vraken på Abu Nuhas namn efter sin last. Vinvraket, trävraket, stenplattevraket och spannmålsvraket. Låt oss nu ta dem i tur och ordning. Vi börjar med ålderspresidenten Carnatic.

Carnatic – vinvraket
Carnatic seglade mellan Bombay och Suez på den tid när Suezkanalen ännu inte var öppnad. Man måste fortfarande ta sig till Alexandria över land. Rutten var känd som ”Kryddvägen”. Den figurerar i Jules Vernes legendariska reseäventyr ”Jorden runt på 80 dagar”. Passagerarna i första klass skulle naturligtvis ha de bästa hytterna på fartyget. Principen kallades Port Out, Starboard Home (babord på utresan, styrbord på hemresan). Förkortningen P.O.S.H. gled snart in i det engelska språket. Där har posh kommit att beteckna allt som är överklass eller fisförnämt. Exempelvis fick Victoria Beckham namnet Posh Spice i Spice Girls. Jojomän – man får minsann lära sig mycket av vrakdykning!
Suezkanalen öppnades två månader efter den 12 september 1869. Det var då som Carnatic gick på grund på Abu Nuhas efter slarv med navigeringen. Hon blev stående på revet. Därför vägrade kapten P.B. Jones först att låta passagerarna lämna skutan. Han visste nämligen att ett annat fartyg från samma rederi (P&O) var på väg i motsatt riktning. Kaptenen räknade med assistans. Men undsättningen dröjde...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Dykning på Abu Nuhas
Med dagbåt från El Gouna tar båtfärden cirka två timmar och från Hurghada tre timmar. Du kan också dyka från safaribåt – typiskt baserad i Hurghada. Oavsett vilket är det...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser