DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Marsa Alam – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Marsa Alam – Röda havet från norr till söder
Marsa Alam – Röda havet från norr till söder
Marsa Alam – Röda havet från norr till söder
Marsa Alam – Röda havet från norr till söder
Marsa Alam – Röda havet från norr till söder

Marsa Alam

– Röda havet från norr till söder

Av CDWS

Tidigare var ökenlandskapet runt Marsa Alam kargt och öde. Numera har det utvecklats till ett av Röda Havets viktigaste resmål. Massiva investeringar har gjorts för att stärka områdets infrastruktur. Där finns en ny internationell flygplats. Port Ghalib har utvecklats. Det har skapat ett utomordentligt lockande alternativ för dykare på utkik efter fräscha och ofördärvade korallrev längs kusten. Marsa Alam ligger ungefär 260 kilometer söder om Hurghada. Nästan mitt på Kräftans vändkrets.
Många dykare vallfärdar dit för att stiga ombord på safaribåtar med kurs på fjärran belägna rev långt i söder. Området är också ett mycket välkänt resmål för landbaserad dykning. Marsa Alams 100 kilometer långa kust erbjuder enorm variation för besökare på alla nivåer av erfarenhet. Det finns friska rev, besök av högsjöarter och storvilt, frodiga korallknabbar, adrenalinstinn väggdykning, ett intressant grottsystem och vrak överväxta av koraller. Dessutom finns det bra ställen att möta Röda Havets fåtaliga sjökor.
På land finns ett rikt sortiment av möjligheter för inkvartering. Dykare kan fortfarande välja att bo i traditionella tältläger i öknen. Sådana är välkända från dykningens pionjärdagar i det egyptiska Röda Havet. En del kanske inte vill ställa upp på primitiva förhållanden. Då kan man välja mellan en rad hotell och turistanläggningar. De modernaste och lyxigaste är placerade i Port Ghalib. Platsen är byggd som ett mini-Venedig. Där finns en rad restauranger, butiker och logimöjligheter. De är sammanlänkade i ett nätverk av små broar och kanaler med taxibåtar.
Ett antal framstående dykcentra ligger utspridda längs Marsa Alams kust. Därifrån har man tillgång till reven från stranden eller med dagbåtar. Liksom de flesta rev längs Röda Havets kust är de välskyddade av naturvårdsbestämmelser. Speciella förtöjningsbojar finns utlagda vid alla viktiga dykplatser.
Klassiska dyk i området:
Elphinstone Reef är ett av Röda Havets mest berömda och välbesökta rev. Ständiga strömmar runt det vindpinade utsjörevet kräver viss nivå på dykerfarenheten. Bara en del dykcentra och safaribåtar åker dit. De kräver ofta ett minimum på 50 loggade dyk. Revets branta väggar är kända för att locka hajar. Väggarna är fullproppade med djurliv. Det är vanligt att möta vitspetsad oceanhaj, hammarhaj, grå revhaj och silkeshaj där. Östra och västra väggen är täckta av mjukkoraller. På södra platån finns en djup håla.
Abu Dabab är berömt för sina sjökor. De märkliga havsdäggdjuren växer till fyra meters längd. Djuren lever av två sorters sjögräs som växer i och omkring den sandiga viken vid Abu Dabab. Man anser att bara sju individer lever mellan El Quseir och Sudan. De flesta håller till vid Abu Dabab. Alla möten med den här fridlysta arten övervakas noggrant av alla dykcentra i området.
...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser