DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Sharm el Sheikh

Text: Jesper Kjøller - Foto: Johnny Christensen och Jesper Kjøller

Egytpiska Sharm el Sheikh på sydspetsen av Sinai har blivit ett populärt resmål för europeiska dykturister. Stället har fått rykte om sig att vara överfullt och sönderdykt. Likafullt är det fortfarande absolut värt ett besök. Vi har återupptäckt Sharm. Här ger vi de tips du behöver för att få ut mesta möjliga av din resa dit.

För snart tio år sedan skulle jag och min gode vän ut på vår första tropiska dyksemester. Resebyrån rekommenderade att vi skulle ta oss till något som hette Sharm el Sheikh. Sharm el vadåförnåt? Jag hade aldrig hört talas om stället så vi kollade i en atlas. Vi kunde se att den forna fiskarbyn låg nästan på sydspetsen av Sinaihalvön. Till på köpet var det billigt. På den tiden hade Gulfkriget just slutat och lusten att resa till Mellanöstern var inte direkt på topp. Sharm var ett nytt resmål och fanns med i reklamen mest på försök.

Resan var fantastisk. Vi blev ohjälpligt förälskade i den livsstil som är förknippad med dykresor till Röda Havet.

Sedan dess har jag åkt till Sharm flera gånger. Året efter den första resan blev jag kvar där hela sommaren som dykluffare och jobbade lite som divemaster. Jag har också varit där som guide och instruktör för ett gäng danska dykare från ett dykcenter här hemma. På de senaste fem-sex åren har jag mestadels dragits till de södra delarna av Röda Havet.

Därför var det med spänd förväntan som jag nu skulle återvända till ”mitt” Sharm. Var det helt ödelagt av turisterna – både över och under ytan? Hade ”tivoliseringen” framskridit så långt att Naama Bay helt förlorat sin särprägel? Hade alla koraller trampats i småbitar av oförsiktiga nybörjare? Skulle jag bli besviken och ledsen? Eller var Sharm fortfarande värt ett besök?

Effektivt En av fördelarna med Sharm el Sheikh är att det är så enkelt att komma dit. Direktflyg med charter och sex timmar senare sitter man på hotellet – utan jetlag. På bara en vecka gäller det att utnyttja tiden. Efter långa flygningar i öster- eller västerled kan det ta flera dagar att bli sig själv igen. Samtidigt ligger flygplatsen i Sharm i närheten av de flesta hotellen. Man spiller ingen tid på långa transporter eller på att vänta.

Meningen med vår resa var bland annat att prova kombinationen av dagsturer och dyksafari under en och samma vecka. Vi hade bokat tre dagar med övernattning på hotell. De följdes av tre dagar ombord på en dyksafaribåt som avslutning på veckan. Kombinationen är helt perfekt. Man lyckas utnyttja fördelarna med bägge semesterformerna. Dagturerna har fördelen att man hinner acklimatisera sig och njuta lite av den högre komforten på land. Efter ett par dagar brukar lusten vakna att åka längre bort. Man har kommit in i dykrytmen. Då är man klar att starta med den mer intensiva dykning som safaribåten bjuder på.

Lyx Flertalet hotell i Naama Bay är rent luxuösa. Överkapaciteten i området gör priserna låga. För en tämligen blygsam summa kan man bli inkvarterad på hotell av högsta klass. Sådant boende ligger normalt långt utanför en genomsnittlig dykturists räckvidd. I Sharm är det nästan normalt att bo med gigantisk swimmingpool. Otaliga trädgårdsmästare vårdar områdets utomhusanläggningar. Frukostbuffén är överdådig. På rummen fungerar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Klimat och årstider Under vinterhalvåret är vädret på dagarna ungefär som en svensk sommar. Nätterna kan dock vara rejält kalla. Ta med varm jacka och långbyxor. Sommartid är det torrt och varmt dygnet runt. På dagarna upp till 40 grader. Drick rikligt med vätska och se upp med solen.
Under sommarmånaderna är dykningen allra bäst. Fiskarna är fler och vattnet håller 27-28 grader. Vår och höst är också utmärkta perioder. Det är skönt väder och inte så tryckande varmt. Vintertid är det lite glesare mellan de stora fiskarna. Vattentemperaturen faller då till omkring 22 grader.

Språk Nästan alla talar lite engelska. Försök att lära dig de 10-15 viktigaste arabiska glosorna. Det väcker stor förtjusning och skapar ögonblicklig kontakt. Dessutom är det praktiskt.

Transporter Från Kastrup kan man flyga reguljärt till Sharm via Luxor. Från Arlanda är alternativet att flyga till Kairo och ta sig med buss eller inrikesflyg till Sharm. Flera charterbolag har direktflyg från Sverige till Sharm el Sheikh. Väl på plats tar du dig lättast runt med taxi. Gör dock upp om priset i förväg.

Valuta Landets valuta är det egyptiska pundet (£E). De små piastermynten ser man bara sällan. Ett £E är värt omkring 2 svenska kronor. USDollar är gångbara överallt och kan med fördel användas som reskassa. Kontanter kan växlas i bankerna. Gängse kreditkort accepteras på dykcentren och i restaurangerna. Det finns uttagsautomater på huvudgatan i Naama Bay och på många hotell.

El 220 volt. Adapter behövs inte.

Visum Det krävs visum. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter inresa. Visum kan erhållas från ambassaden eller på flygplatsen vid ankomsten. På en del charterflyg ordnas hela pappersexercisen ombord före landning.

Dykcenter Få ställen i världen har så många dykcentra samlade inom ett så litet område. Därför: ingen nämnd – ingen glömd. Det kan löna sig bäst att arrangera dykningen hemifrån via resebyrån. Resebyråerna få bra rabatter och de kan garantera centrets kvalitet. Standarden har höjts efterhand. Priserna är i stort sett desamma överallt.

Mobiltelefon och internet Mobiltelefon kan användas överallt. Täckningen är generellt bra – även ute på vattnet. Men det kostar 15-20 kronor per minut att ringa till Sverige – beroende på operatör och tidpunkt. Flera Internetcaféer finns i Naama Bay. Det kostar bara några pund att kolla sin e-post.

Mat och dryck I Naama Bay kan man få mat från hela världen. Kinesisk, italiensk, thai, amerikansk snabbmat eller klassiskt arabiskt kök. Nu är man ju i alla fall i Mellanöstern. Därför rekommenderas lokala rätter. Hygienen är i allmänhet god. Man måste nog ha otur för att bli sjuk. Det är mycket värre längs Nilen, i exempelvis Kairo eller Luxor.
Trots att landet är muslimskt kan man få både vin och öl på restaurangerna. Vinet är dåligt och dyrt. Det lokala ölmärket Stella är drickbart men knappast något man blir förtjust i.

Hälsoskydd Nyckeln till en problemfri vistelse i Egypten är att dricka massor av vätska hela tiden. Vaccination mot stelkramp och hepatit rekommenderas. Var försiktig med luftkonditioneringen på hotellet. Du blir lätt förkyld om du kör den för hårt. Ta med solkräm och medicin mot magproblem. Småsår och blåsor kan vara knepiga att få bukt med. Tvättsprit och desinficerande salva mot infektioner kan rädda en dykdag. Både läkare och apotek finns i Naama Bay.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser