DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Sharm el Sheikh

Text: Jesper Kjøller - Foto: Johnny Christensen och Jesper Kjøller

Egytpiska Sharm el Sheikh på sydspetsen av Sinai har blivit ett populärt resmål för europeiska dykturister. Stället har fått rykte om sig att vara överfullt och sönderdykt. Likafullt är det fortfarande absolut värt ett besök. Vi har återupptäckt Sharm. Här ger vi de tips du behöver för att få ut mesta möjliga av din resa dit.

För snart tio år sedan skulle jag och min gode vän ut på vår första tropiska dyksemester. Resebyrån rekommenderade att vi skulle ta oss till något som hette Sharm el Sheikh. Sharm el vadåförnåt? Jag hade aldrig hört talas om stället så vi kollade i en atlas. Vi kunde se att den forna fiskarbyn låg nästan på sydspetsen av Sinaihalvön. Till på köpet var det billigt. På den tiden hade Gulfkriget just slutat och lusten att resa till Mellanöstern var inte direkt på topp. Sharm var ett nytt resmål och fanns med i reklamen mest på försök.

Resan var fantastisk. Vi blev ohjälpligt förälskade i den livsstil som är förknippad med dykresor till Röda Havet.

Sedan dess har jag åkt till Sharm flera gånger. Året efter den första resan blev jag kvar där hela sommaren som dykluffare och jobbade lite som divemaster. Jag har också varit där som guide och instruktör för ett gäng danska dykare från ett dykcenter här hemma. På de senaste fem-sex åren har jag mestadels dragits till de södra delarna av Röda Havet.

Därför var det med spänd förväntan som jag nu skulle återvända till ”mitt” Sharm. Var det helt ödelagt av turisterna – både över och under ytan? Hade ”tivoliseringen” framskridit så långt att Naama Bay helt förlorat sin särprägel? Hade alla koraller trampats i småbitar av oförsiktiga nybörjare? Skulle jag bli besviken och ledsen? Eller var Sharm fortfarande värt ett besök?

Effektivt En av fördelarna med Sharm el Sheikh är att det är så enkelt att komma dit. Direktflyg med charter och sex timmar senare sitter man på hotellet – utan jetlag. På bara en vecka gäller det att utnyttja tiden. Efter långa flygningar i öster- eller västerled kan det ta flera dagar att bli sig själv igen. Samtidigt ligger flygplatsen i Sharm i närheten av de flesta hotellen. Man spiller ingen tid på långa transporter eller på att vänta.

Meningen med vår resa var bland annat att prova kombinationen av dagsturer och dyksafari under en och samma vecka. Vi hade bokat tre dagar med övernattning på hotell. De följdes av tre dagar ombord på en dyksafaribåt som avslutning på veckan. Kombinationen är helt perfekt. Man lyckas utnyttja fördelarna med bägge semesterformerna. Dagturerna har fördelen att man hinner acklimatisera sig och njuta lite av den högre komforten på land. Efter ett par dagar brukar lusten vakna att åka längre bort. Man har kommit in i dykrytmen. Då är man klar att starta med den mer intensiva dykning som safaribåten bjuder på.

Lyx Flertalet hotell i Naama Bay är rent luxuösa. Överkapaciteten i området gör priserna låga. För en tämligen blygsam summa kan man bli inkvarterad på hotell av högsta klass. Sådant boende ligger normalt långt utanför en genomsnittlig dykturists räckvidd. I Sharm är det nästan normalt att bo med gigantisk swimmingpool. Otaliga trädgårdsmästare vårdar områdets utomhusanläggningar. Frukostbuffén är överdådig. På rummen fungerar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser