DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Similanöarna – thailändska västkustens snyggaste dyk
Similanöarna – thailändska västkustens snyggaste dyk
Similanöarna – thailändska västkustens snyggaste dyk
Similanöarna – thailändska västkustens snyggaste dyk

Similanöarna

- thailändska västkustens snyggaste dyk

Text & Foto: Magnus Lundgren

Similanöarna är en liten skärgård bestående av nio öar som ligger cirka 100 km nordväst om Phuket. Khao Lak är närmaste turistort på fastlandet. Ögruppens fantastiska granitöar är täckta av tropisk djungel och omringade av Andaman havets klara och blåa vatten. Det är vackert och utan tvekan Thailands mest kända, och troligtvis också mest älskade, dykområde. Öarna består av en charmig blandning av dramatiska granitklippor och bländande vita stränder.
På östsidan av öarna ligger det ofta fina stränder och under ytan breder vackra hårdkorallträdgårdar ut sig. Topografin är en brant sluttande botten ner till 30 eller 40 meter där sandbotten tar över. Biodiversiteten är mycket hög vad gäller fisk men även annat djurliv. Östsidan är lättdykt och lättnavigerad och så kallade ”driftdives” i sakta gemak längs ett färgsprakande sceneri är det vanligaste upplägget.
Västra sidan däremot bjuder på mer rock’n roll dykning. Det som slår dig först är de enorma stenblocken som dominerar hela västsidan. Vissa av dem är större än ett hyreshus. Stenlandskapet under ytan är fullt av sprickor, håligheter och så kallade ”swim-throughs” där mjukkorall ibland täcker hela stenblock i rött och lila. Längs ”The wild west-sidan” finns de kända dykplatserna som i vissa fall är mycket mer strömutsatta. Västsidorna rekommenderas att avnjutas med en erfaren dykguide som har koll på strömmar och navigation.

Här kommer tre klassiska Similan dyk:
Dykplatsen Christmas Point ligger på den mest nordliga ön Ko Ba Ngu’s (ö nr 9) västra sida. Här finns det ett dramatiskt landskap att utforska med ögruppens kanske mest lockande dalgångar att simma igenom. Platsen är strömutsatt och det kan därför dra förbi pelagiska inslag som örnrockor, barrakudastim och vackra blåfenade taggmakrillar ute i det blå. Den enorma granitryggen, eller ryggarna, droppar brant ner mot djupet så det rekommenderas att ha koll på djupmätaren här.
East of Eden ligger på östsidan av Ko Payu mitt i ögruppen. Här hittar man typiska korallträdgårdarna och lugna dykförhållande. East of Eden har kanske Similans mest färgsprakande korallpelare en bit ut från sluttningen. Den är särskilt belamrad av mjukkorall i olika färger och solfjäderskorall i giganttappning. Men hela pelaren sprudlar även av annat liv som nakensnäckor, ovanliga - i vissa fall endemiska - fiskarter, mantisräkor och en och annan ”harlequin ghost pipefish”! Det är mångfaldens boning.
Elephant Head Rock är kanske Similans mest kända dykplats ligger just söder om Ko Similian (ö nr 8). Det kan det vara riktigt strömt men också lugnt som i ett badkar. De tre klipporna som bryter ytan skapar en slags amfiteater under ytan. Här känns det som att simma runt i ett akvarium med småfisk överallt i hela vattenpelaren. Här finns hela skalan från lanskapsdrama till små bultar, anthias, coola...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser