DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Den lilla och sällsynta Yonaguniponnyn blir ungefär 112 cm hög och lever vilt på ön.
Den lilla och sällsynta Yonaguniponnyn blir ungefär 112 cm hög och lever vilt på ön.

Okinawa

– Yonaguni

Text och Foto: Atle Ove Martinussen

Jag blir fullständigt överväldigad av denna dykplats som har så mycket mystik och gåtfull historia.
 

Yonugani Island – Den Mystiska Juvel
Yonaguni är den västligaste bebodda ön i Japan, och det bor drygt 1 800 personer där. Ön har en yta på cirka 28 kvadratkilometer och medeltemperaturen under året är 24 grader. Det är tropiskt regnskogsklimat på ön, där den regnigaste månaden är september medan den torraste är juli.

När du väl är på Yonaguni måste du unna dig en tur runt ön, och i synnerhet till Cape Irizaki, som är den västligaste punkten i Japan. En klar dag kan du se Taiwan från Cape Irizaki. Vi tar en biltur runt ön, och det är mäktigt att uppleva variationerna i landskapet och promenera i den bergiga naturen längs kusten. När vi rundar en krök upptäcker vi en flock med hästar - det är sällsynta Yonaguniponnyer. Rasen är utrotningshotad och det finns färre än 200 av dessa hästar i Japan. Förr i tiden användes Yonaguniponnyn inom jordbruket och för att transportera timmer. När jordbruket moderniserades med bland annat nya transportmedel, fanns det ingen användning för hästen längre. År 1975 fanns det bara 59 exemplar kvar och åtgärder sattes då in för att rädda rasen. Det lyckades och idag har antalet ökat till nästan 200 exemplar. Hästarna lever vilt på ön och du kan se dem i landskapet. Idag är de en turistattraktion och även en symbol för Yonaguni. Ön är också känd för sin textiltradition och för tillverkning av sake - ”hanazake”. De mest kända märkena är ”Donan” och ”Maifuna” (vilket betyder en ”duktig person”). Bryggerierna tar emot besökare och du får både provsmaka och ta en titt på tillverkningsprocessen. Min souvenir blir en blå handmålad flaska med sake. Motiven på flaskan är hämtade från havet med koraller, valhajar, manta och en dykare. Perfekt souvenir för en dykare! Bryggerierna är väl värda att besöka mellan dyken. Jag åker också till en textilverkstad där man väver traditionella sidentyger, bland annat till kimono. Det sägs att vävkunskapen kom till Yonaguni med handelsfartyg på 1400-talet, och har sedan dess praktiserats av kvinnor.

Även idag går kunskapen i arv från de äldre kvinnorna till de yngre, och det finns en stor efterfrågan på produkterna som är gjorda av det tunnaste siden du kan tänka dig. Kunskapsöverföringen är ett bra exempel på hur man kan behålla ett viktigt immateriellt kulturarv. Överhuvudtaget är det en intressant ö, och inte minst en underbar plats för dykning!

Vi anländer med ett litet plan från Naha och landar på den minimala landningsbanan, som jag för ett ögonblick trodde skulle vara för kort för vårt flygplan, men det gick uppenbarligen bra.
Jag hade stora förväntningar på dykningen vid Yonaguni med sina mer än 70 dykplatser att välja mellan. Under hela året kan man se stim av barracuda, tonfisk och sköldpaddor plus mycket mer. Från april till september finns det marlin och segelfisk i vattnen, och från december till april är det inte ovanligt med hammarhajar i 100-tal.

”Monumentet”...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Scuba Diving : Yonaguni Island - 2016
Scuba Diving : Yonaguni Island - 2016
Läs artikeln i DYK #2:

SOME images:
Yonaguni
Yonaguni
, Den lilla och sällsynta Yonaguniponnyn blir ungefär 112 cm hög och lever vilt på ön.
Den lilla och sällsynta Yonaguniponnyn blir ungefär 112 cm hög och lever vilt på ön.
, Trots att det bara bor 1 800 personer här, så har Yonaguni sin egen flygplats.
Trots att det bara bor 1 800 personer här, så har Yonaguni sin egen flygplats.
, För mig råder det i alla fall ingen tvekan om att monumentet måste ha bearbetats av människor.
För mig råder det i alla fall ingen tvekan om att monumentet måste ha bearbetats av människor.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser