DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Sjöhästarnas kungarike – oväntade möten i Portugal
Varje sjöhäst har en krona med ett helt unikt mönster. Det gör det möjligt att identifiera enskilda individer.
1 av 1

Sjöhästarnas kungarike

– oväntade möten i Portugal

Av Stuart Philpott
Sjöhästar tycks känna sig hemma varhelst de har något att linda svansen kring. Väldigt många av de märkliga djuren har ändå valt en till synes öde botten i Atlanten som sin hemvist. Märkligt eller hur, men vi har förklaringen.

 En häst! Mitt kungarike för en häst! Emellanåt råkar jag hitta en ytterst speciell dykplats. Det blir nästan alltid på ett totalt oväntat ställe. Nyligen gjorde jag en resa till Portugal. Jag besökte dykcentret Hidroespaco i Faro. Det ägs av Jose Vieira och Fatima Noronha. I det vanliga sortimentet av ställen för naturdyk och vrakdyk hade Jose och Fatima upptäckt ett kungarike för sjöhästar.
Stället upptäcktes faktiskt av en ren tillfällighet redan år 2000 av den kanadensiska marinbiologen Janet Curtis. Lagunen Ria Formosa breder ut sig längs 57 kilometer kust med sandstränder. Traktens fiskare brukade fånga sjöhästar med bottentrål. Men de kunde inte peka ut de exakta positionerna.
Janet hade ankrat sin båt i den grunda lagunen ungefär 8 kilometer från småbåtshamnen. Hon satt där och mumsade på sina lunchmackor. Då fick hon syn på en sjöhäst i det grumliga vattnet intill båten. Ett dyk avslöjade och bekräftade den fulla omfattningen av hennes fynd.

Lättstressade
Allt började alltså som en fullständigt slumpmässig upptäckt. Snart utvecklade det sig till ett fullskaligt forskningsprogram med namnet Project Seahorse. Ett gäng biologer från kanadensiska universitet slog sig samman med frivilliga från trakten för att långtidsövervaka antalet sjöhästar. Med hjälp av inventeringar i utvalda områden uppskattade Jane att mer än två miljoner sjöhästar kunde leva i lagunen.
Hidroespaco är för närvarande det enda dykcentret med tillstånd att dyka med sjöhästarna. Centret har funnits till i 14 år. De utbildar enligt PADI och TDI. De flesta av deras kunder är portugiser från regionen. De dyker från en 6,5 meter lång RIB med 200 hästkrafters Suzuki utombordare. Jag bytte om på bilparkeringen och promenerade ner till båten.
Jose och Fatima lägger verkligen ner både själ och hjärta i verksamheten. De framstod för mig som äkta entusiaster. De gladde sig åt att få visa mig de fredade ställena och låta mig ta bilder. Först placerade de en utbojad lina i vattnet för att skydda oss mot passerande båttrafik.
Jag blev förvånad över hur grunt dyket skulle bli – inte mer än 5 eller 6 meter. Jag hade svårt att förstå varför sjöhästarna hade valt att leva på just det området av bottnen. Den tycktes bestå av enbart sand, sjöborrar och enstaka småstenar. Jag hade alltid trott att sjöhästar föredrar skyddad miljö typ sjögräsängar. Där kan en sjöhäst förankra sin gripsvans.
Bottnen låg synbarligen helt öde. Ändå lever två arter av sjöhästar i lagunen. Den ena är den kortnosade Hippocampus hippocampus. Den andra är den långnosade Hippocampus guttulatus. Den långnosade större arten varierar i storlek från 5 till 35 centimeter. Det tog Jose mindre än en minut att hitta det första exemplaret. Sjöhästen strosade runt mitt ute på den nakna bottnen. Det fanns inga växter att gömma sig bland eller att maskera sig för rovdjur.
Normalt brukar sjöhästar smälta in perfekt i sin omgivning. Den...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser