DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
En haj bakom örat
1 av 1

En haj bakom örat

AV Franco Banfi

En av de skyggaste hajarna i våra hav är rävhajen, eller revhajen som man säger på Stockholmska... Den är inte lätt att få syn på men kommer den inom synhåll så är det dess långa stjärtfena som bekräftar mötet. Bästa stället att få se dessa ovanliga jägare är utanför Malapascua på Filippinerna.

Vi står klara med alla våra fotoprylar framför dykcentret Sea Explorers. Klockan är 5 på morgonen. Vår dykguide anländer. Martin är uppväxt på trakten. Han känner Monad Shoal bättre än någon annan. Monad är revet där man kan få se den skygga rävhajen.
Några minuter senare lämnar vi stranden ombord på en ”bangka” – en utriggarbåt. Det är fortfarande mörkt. Vi vet att solen kommer att gå upp precis innan vi påbörjar dyket. Solens första strålar blir signalen att inleda nedstigningen.
Revet är en flack platå. Det reser sig från djupet till mellan 20 och 25 meter. Vattnet håller behagliga 28 grader. Sikten är inte den bästa. Det är fortfarande för mörkt för att fotografera. Martin leder oss från det ena stället till det andra. Ingen framgång. Då börjar han plötsligt hojta i sin regulator och pekar.
Hajens långsvansade silhuett framträder från ingenstans framför oss. Den försvinner men kommer tillbaka igen inom loppet av några sekunder. Den passerar framför oss på nytt. Rävhajen tycks inte vara rädd för oss. Ändå törs vi knappt andas.
Rävhajen är en stor haj med robust cylindrisk kropp, liten mun med små vassa tänder och mycket stora ögon för att se bra i mörker. Den kan bli 5 meter lång – men bortåt hälften av längden utgörs av den övre loben på stjärtfenan. Den liknar en skära och har givit arten dess engelska namn ”thresher shark”.
Rävhajar äter tioarmade bläckfiskar och stimlevande fisk typ sill och makrill. Man antar att den använder sin långa stjärtfena för att ”fösa” ihop fiskarna till tätare stim.
Någon garanti för att få se rävhaj finns inte i Malapascua. Ändå är chanserna bättre där än på de flesta andra håll i världen. Monad Shoal är ett vackert rev med massor av färggranna fiskar. Ett dyk där blir alltså alltid lyckat. Att få se en rävhaj gör dyket extra speciellt.

Sea Explorers Diving Centre,
www.seaexplorers.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser