DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Klockan är enkel att ha på armen. Den blir inte klumpig trotsa att den känns väl tilltagen.

Test

Garmin Descent G1 Solar

Text och foto: Stefan Beskow

Som du säkert märkt är tiden då en klocka var just bara en klocka sedan länge förbi. Smartklockor sitter nästan på var handled nuförtiden, och för oss dykare har klockor, som också är dykdatorer, funnits länge. Däremot är det inte så länge sedan den första smartklockan, som också fungerar som dykdator, dök upp på marknaden. En av de större tillverkarna av smartklockor kom i våras ut med sin andra modell, Garmin Descent G1 Solar.

T ill skillnad från föregångaren Garmin Descent Mk2 är priset inte så avskräckande, ungefär i paritet med vad en kombinerade dykdator och klocka kostar normalt, och då får du dessutom en smartklocka i denna kraftfulla modell.

Dykfunktioner
På pappret ser onekligen Garmin Descent G1 Solar imponerande ut. För oss dykare finns de viktigaste funktionerna. Förutom vanligt sportdykarläge, möjlighet till nitrox och trimix, användandet av flera olika gaser under ett dyk, stöd för rebreather, loggbok med upp till 200 dyk, kompass. Dessutom finns en funktion som kan visa information om tidvattnet i regionen du befinner dig i, vilket kan vara en stor fördel om du behöver planera dyk där starka strömmar förekommer. Förutom detta har klockan många fler finesser. Du kan exempelvis välja personliga inställningar utifrån dina preferenser. Det enda som kanske saknas är möjligheten till luftintegrering.

GPS och loggning
En extra bonus är appen Garmin Dive som du kostnadsfritt kan ladda ner. Efter varje dyk synkroniseras klockan och din mobil, och ditt dyk loggas med tid, djup, temperatur mm. Eftersom klockan även har GPS loggas platsen automatiskt, vilket är smidigt i de allra flesta fall. Du kan därefter gå in i appen och skriva ner personliga anteckningar om vad du såg, siktförhållande eller vad du nu kan tänkas vilja notera. Jag har fått erfara att klockan även loggar när man badar och dyker ner en bit. Klockan gick även in i dykläge med jämna mellanrum när jag fotograferade näckrosor på mycket grunt vatten. Varje ny ”nedstigning” som aktiverar klockan (1,2 m) gör att det loggas som ett nytt dyk i appen. Mitt entimmes insjödyk genererade därför hela nio loggade dyk i Garmin Dive appen. Det är dock en enkel sak att radera dem senare från mobilen om du inte vill ha dem där.

Solenergiladdning
Efter att ha använt andra Garmin smartklockor är det en sak som snabbt slår mig – batteritiden. På min förra smartklocka (utan dykfunktioner) var batteritiden i bästa fall en vecka. Garmin Descent G1 Solar har betydligt bättre batteritid än så. Solar innebär ju att den även laddas av solen. I praktiken är det nog så att denna funktion snarare förlänger batteritiden än att batterierna laddas upp, men vid två tillfällen var jag på veckolånga dykresor i Egypten med mycket intensiv dykning. Jag behövde inte ladda upp klockan under någon av resorna, och dessutom hade jag flera dagars batteritid kvar vid hemkomst, vilket är mycket bra! Dessutom slipper man dyra batteribyten som på många andra dykklockor/datorer eftersom du själv laddar upp klockan vid behov.

För torrdräkten
Vid torrdräktsdykning är den vanliga armbandsremmen för kort. Den räcker helt enkelt inte runt armen. Garmin har löst det på ett smidigt sätt, och istället för att ha en förlängningsrem har Garmin ett armband med ett enkelt lås som gör att den korta remmen kan bytas till en längre variant som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #73:

SOME images:
Test – Garmin  Descent G1 Solar,
Klockan är enkel att ha på armen. Den blir inte klumpig trotsa att den känns väl tilltagen.
,
För de, som liksom jag har lite problem med synen på nära håll, kan med fördel ha sin klocka på kameran.
,
Det vanliga armbandet jämfört med det längre armbandet, som lätt kan bytas ut för exempelvis torrdräktsdykning.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser