DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Santi Kango
Santi Kango har en bra passform

Test

Santi Kango underställ

Text & Foto Stefan Beskow

Underställ är en utrustnings-detalj som många dykare kanske inte funderar så mycket kring, men ändå är det en av de viktigare detaljerna för oss som dyker i lite kallare vatten. Det ska bara funka, eller? Faktum är att det finns mängder med olika typer av underställ på marknaden för olika typer av behov.

►  Jag fick möjligheten att testa Santis nya underställ Kango på min senaste resa till västkusten. Understället marknadsförs som ett prisvärt och användarvänligt underställ för rekreationsdykaren - något som borde vara som klippt och skuret för mig alltså!

Det som först slår mig, när jag tar på mig Kango-understället, är hur mysigt det känns. Med Kango känner jag mig lite som en Teletubbie på väg mot nya dyk. Dock måste jag tillägga att understället har en betydligt mer smickrande passform än en Teletubbie-kostym, och det sitter snyggt på, men mysfaktorn är intakt.

Vattentemperaturen vid provtillfället var 15 grader, och vid denna vattentemperatur var understället mycket varmt, och det hade inte varit några problem att dyka med detta underställ i några grader kallare vatten. Även under långa fotodyk, när du i praktiken ligger helt still, känns det bra, och jag kände inte någon gång att jag var kall. Santi rekommenderar understället för temperaturer mellan 6-18 grader, och det tycker jag känns helt rimligt. Jag märkte att jag lätt blev varm innan jag kom i vattnet, men kondensen togs effektivt omhand med hjälp av mesh-nätet på ryggen som gör att stället andas på ett mer effektivt sätt.

Material
Materialet är Polartec® Power Stretch® fleece, vilket har en mycket bra isolerande effekt samtidigt som du är rörlig och behåller värmen, även om du blir lite blöt. Jag noterade att just rörligheten var mycket god. När jag fotograferade kände jag mig inte någon gång begränsad av understället, och även på land, vid påtagning och hantering av utrustning, var rörligheten mycket god. Trots att stället var betydligt varmare än mitt vanliga sommarunderställ, hade jag nästan samma rörlighet. Dessutom behövdes endast två kilo extra vikt till detta ställ, vilket får betecknas som en ganska moderat ökning av vikt sett till den ökade värmen stället ger.

En nackdel med fleece är att det kan slitas lite snabbare än underställ med en mer friktionsfri yta. Detta har till viss del lösts genom nylonförstärkningar på smalbenen och armbågarna, där friktion och slitage är som störst. Detta gör även att stället glider tämligen lätt i torrdräkten.

Stället är utvecklat för den vanliga sportdykaren, men det finns genomföringar för både P-valve och elvärme för den som efterfrågar det. En smart upphängnings ”hank” när stället behöver torka/luftas mellan dyken finns även på ryggen.

En detalj som utmärker Kango är den stora fickan på magen (därav namnet på understället). Här finns plats för en hel del. I mitt fall blev det min mössa och mina vantar, vilket det inte var några problem att få plats med. Denna placering av den stora fickan gör att kedjan sitter vid sidan istället för rakt fram. Detta medför att kedjan inte ligger precis vid inloppsventilen på torrdräkten, och det blir således inte...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta Santi Kango
Pris 4 370 SEK

Material Polartec® Power Stretch® fleece

Vikt 583 g/m2

Skötsel...

Läs artikeln i DYK #80:





SOME images:
Test – Santi Kango, Test – Santi Kango
Santi Kango har en bra passform
, Test – Santi Kango
Nylonförstärkningar på smalbenen gör understället mer skyddat mot slitage och gör att stället lättare glider i dräkten.
, Test – Santi Kango
Mesh-materialet på baksidan bidrar till att eventuell fukt transporteras bort och gör att du håller dig varm.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser