DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Oceanic Neo
Test – Oceanic Neo
Test – Oceanic Neo
Test – Oceanic Neo

Test

– Oceanic Neo

Av John Bantin

Vi ser kanske färre regulatorer från Oceanic i Europa än vad kvaliteten hos den amerikanska tillverkaren gjort sig förtjänt av. Den här tycks sannerligen leverera luft lika bra som de bästa bland medtävlarna. Regulatorer har blivit bra nuförtiden. Det är tack vare kraven i CE-testningen. Så bra att det blir en utmaning för testare som jag att hitta på något att skriva om.

Förstasteget
Neo levererades med DIN-anslutning på sitt Oceanic CDX5 membranstyrda förstasteg. Det finns ett kolvstyrt alternativ. Klokt nog tror den brittiska representanten för Oceanic att den här varianten passar bättre för oss nordeuropéer. Vi kan ju frestas att göra några träningsdyk vintertid i kallt sötvatten hemmavid. Enligt en skola bland dyktänkare har membranstyrda förstasteg mindre risk att strejka i nära nollgradigt insjövatten.
CDX5 är torrförseglad för att hindra smuts och främmande föremål att tränga in i och få fjädermekanismen att kärva ihop. Det är likadant som på många andra populära regulatorer här hemma. Den här fjädern är gömd under en mjuk gummihätta i ena änden av förstasteget.
Ventilhuset är fixerat och inte roterbart. De fyra mellantrycksanslutningarna är fördelade runt om. Slangarna kan alltså placeras glest. Jag blev tvungen att sätta slangen till andrasteget i anslutningen på högra sidan. Annars blev slangen för kort. Slangarna till torrdräkten, västen och oktopusen gick sedan att placera på lämpligt sätt.
Två högtrycksanslutningar sitter på varsin sida ute vid ventilhusets ena ände. Det tyckte jag var en perfekt placering. Jag använde nämligen två olika sändare för mina två gasintegrerade dykdatorer.

Andrasteget
Andningsventilen är gjord av plast och mycket lätt. Men den är inte på något sätt pytteliten. Det är stort avstånd mellan fram- och baksida. Bitmunstycket är mycket trevligt. Det påminner om det som satt på Atomic-regulatorerna – vilket antyder att det är ett av de bästa. Jag kan bekräfta att det känns mycket bekvämt.
Ett vred på ena sidan är stort nog att enkelt hantera med behandskad hand. Med vredet kan man avbryta luftströmmen över baksidan av inandningsmembranet (venturieffekten). Då hindrar man självförstärkande friflödning när man hoppar i vattnet.
Jag bytte mellantrycksslangen till en lättviktsslang med flätat ytterhölje. Det krävdes helt enkelt för att minska den sammanlagda vikten på alla regulatorer jag hade i mitt incheckade bagage.

Flödarknapp
Gillar du regulatorer med ytterst effektiv flödarknapp? Då ska du ha den här. Men var lite försiktig med hur hårt du trycker. Du vill väl inte få halsmandlarna nerblåsta i lungorna? Sedan är det överflödigt att påpeka hur effektiv den var att blåsa ren på vatten.

Komfort
Ibland tror jag att leverantörerna fintrimmar sina regulatorer innan de skickar dem till mig. De tror då att regulatorn ska vara så lättandad som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser