DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Cressi Ellipse cold water MC9
Test – Cressi Ellipse cold water MC9
Test – Cressi Ellipse cold water MC9
Test – Cressi Ellipse cold water MC9

Test

– Cressi Ellipse cold water MC9

Av John Bantin

Sean på O’Three minns mig från tiden när jag hade långt hår uppknutet till hästsvans när jag dök. Jag hade blivit ökänd för att vara hänsynslös i mina omdömen om dykprylar som inte höll måttet. Han kommer ihåg min första regulatortest 1991. Då dissade jag några av de mer välkända fabrikaten. Jag kontrade med att tillverkarna har blivit listigare numera. De skickar bara de fina grejerna till mig – vilket förstås gör mitt jobb svårare.
Cressi är ett sådant fall. För tjugo år sedan hade jag inte ens släppt in en av deras regulatorer i mitt hus. Vid mitt besök på fabriken i Genua chockade jag delar av personalen genom att säga det rakt i ansiktet på herr Cressi.
Han är ingen dumsnut. Omedelbart satte han sin stab på uppgiften att bygga bättre prylar. Vi har sett fortlöpande förbättringar genom åren. De har nu krönts med den nya kallvattensregulatorn Cressi Ellipse. Den är faktiskt väldigt bra.

Förstasteget
Förstasteg tycks alla gå i fotspåren på Apeks ursprungliga helförseglade membrankonstruktion. Cressi MC9 med extra monterat kallvattensmembran utgör inget undantag. Man borde inte behöva hålla en reduceringsventil torr inuti för att den ska fungera bra i kallvatten. Extramembranet håller ändå smuts i vattnet borta från mekanismerna.
Höljet är litet och nätt. Det har två högtrycks- och fyra lågtrycksanslutningar prydligt fördelade runt om. ”Kallvattensänden” har det välkända plastmembranet som buktar utåt på ett betryggande sätt när man öppnar flaskkranen.

Andrasteget
Hos Ellipse är det balanserade andrasteget ett av de lättaste som går att få tag på. Det har ett karakteristiskt elegant T-utblås som riktar utandningsbubblorna bara precis så att de kommer bort från ansiktet. En Venturi plus/minus-omkastare på toppen minskar risken för självförstärkande friflödning på ytan. Nere i vattnet har omkastarens läge knappt märkbar effekt. Därför lämnade jag den alltid i minusläget.
Vid slangfästet finns en värmeväxlare liknande den på Apeks grejor. Jag måste erkänna att jag bytte ut slangen mot en Apeks-slang. Den var mjukare och bekvämare. För att inte bli helt slagna av Apeks har Cressi lagt in ytterligare en inre värmeväxlare i andrasteget.
Ratten för andningsmotstånd är ett sätt att fjäska för amerikanska dykare. De tror att mindre är mera – men mera är bättre. Jag kan inte tänka mig någon situation där jag frivilligt skulle vilja öka andningsmotståndet hos en väl fungerande regulator. Då minskar jag bara kraften i inandningarna.

Flödarknapp
Fronten på andrasteget är tillräckligt styv för att man ska kunna trycka på flödarknappen utan att blåsa bort halsmandlarna. Det går att kontrollera flödet som man vill. Från en svag pysning till fullt ös utan att behöva överdriven fingerfärdighet.

Komfort
Jag tyckte att materialet i bitmunstycket hade konsistensen hos ett geléhallon. Därför...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser