DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Scubapro MK17 G250V
Test – Scubapro MK17 G250V
1 av 1

Test

– Scubapro MK17 G250V

Av John Bantin
Du känner säkert igen dig. Du köper något som funkar bra. Du är helt nöjd. Det kan vara en bil, en tvättmaskin eller annan sällanköpsprodukt – kanske en regulator. Du använder den i många år. Till sist når den slutet av sin livslängd. Du skulle helst vilja köpa en till likadan. Men det kan du inte. Den har blivit ”förbättrad”.

Nya versionen är smockfull med finesser du inte har användning för. Den har blivit ”uppgraderad” förklarar försäljaren med ett insmickrande leende. Själv tycker du bara att raffinemangen innebär större risk att något går galet.
Jag köpte min första Scubapro G250-regulator vid mitten av 1980-talet. Den gjorde nytta i många år. Slutligen gav jag bort den till en dykarklubb. De använder den säkert fortfarande. Nu vill jag inte påstå att konstruktionen är outslitlig. Den gav mig också några skräckupplevelser på vinterdyk i sötvatten. Om jag använde den huvudsakligen i ljummare vatten hade jag säkert varit nöjd.
Många dykare har litat på sin G250 genom åren. Nu vill de ha en ny. Därför har Scubapro återintroducerat G250 i ny kostym. De kallar den G250V. V-et står för ”Vintage” – en ”ädelversion”!

Förstasteget
Scubapro har i många år satsat på kolvstyrda regulatorer. Deras gamle konstruktör Roberto gick i pension för länge sedan. Han ville gärna göra en membranstyrd regulator också. Förstasteget MK17 är en direkt efterföljare och en riktig liten godbit. MK17 har helförseglad konstruktion med rejäla ”kylflänsar”. De ska öka värmeutbytet och minska risken för frysning. Förstasteget har imponerande maximal genomströmning. Dykaren får alltid massor av luft oavsett djup. Det har fyra mellantrycks- och två högtrycksanslutningar. De sitter väl fördelade för att ge plats åt slangar och datorsändare.

Andrasteget
Andrasteget på G250V har också mängder av metall. Det underlättar värmeutbytet och därmed frysskyddet. Flera av dagens konkurrenter följer trenden med ständigt mindre och mindre regulatorer. Jämfört med dem ser den här enorm ut. Men sådana var alla regulatorer förr. Venturiknappen predive/dive är lite större än på de nuvarande andrastegen från Scubapro. Justeringen av andningsmotståndet är likaså enklare att manövrera med behandskade händer. Hela konstruktionen verkar robust. Delar som inte är av metall består av glasfiberförstärkt nylon. Både tryckmembranen och utblåsningsventilen är tillverkade av ett nytt enkomponents silikonmaterial. Det ska vara enklare att hålla jämn kvalitet i tillverkningen och stabilare att använda. Frontkåpan skruvas på plats och täcker hela ventilhuset. Risken blir mindre att regulatorn skadas i tuffa miljöer typ ombord på en RIB eller på däcket i safaribåten.
Flödarknappen är lika stor som den var på versionen från 1988. Men den är omgiven av en stor ring. Det gör den enklare att hitta reda på när det är bråttom. Knappen fungerar effektivt. Ändå öppnar den tillräckligt mjukt för att inte skrämma slag på nybörjare.

Komfort
Prestanda hos den moderniserade G250V skulle enligt uppgift vara 35 procent bättre än hos originalet. Jag är benägen att tro på uppgiften. Det är häpnadsväckande hur låga förväntningar vi hade på regulatorers prestanda för bara 20 år sedan. Frontplattan på andrasteget är...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser