DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tobago – grönt är skönt
Speyside är en liten fiskeby på norra Tobago men också kanske öns bästa utgångspunkt för dykning. Här är det strömdyk som gäller.
Tobago – grönt är skönt
Tobago är känt som ett paradis för fågelskådare och överallt ser du kolibris.
Tobago – grönt är skönt
De enorma rosa spongierna är typiska för dykningen vid Tobago. De fungerar också som stamhak för en lång rad färgrika småkryp.

Tobago

– grönt är skönt

Text och foto: Lill Haugen
På den tropiska ön Tobago är det livskraftigt grönt och frodigt både ovanför och under vattenytan. Läget i södra Västindien ger särskilt gynnsamma dykförhållanden och här kan du göra häftiga strömdyk på några av de vackraste korallreven i Karibien.

Det lär vara på Tobago som författaren Daniel Defoe hämtade sin inspiration för att skapa den öde ö där romanklassikern om Robinson Crusoe utspelar sig. Det var här han föreställde sig hur huvudpersonen levde sin enkla och ensamma tillvaro som skeppsbruten, endast avbruten av konfrontationer med infödingar och myterister, innan han efter 28 år blev räddad. Tobago är Trinidads ”lillebror” och den här paradisön har både en fantastisk historia såväl som en enastående fridfull, och i det närmaste turistfri, atmosfär.

Öriket Trinidad och Tobago ligger norr om Venezuela och är bland de sydligaste och frodigaste öarna i Karibiska havet. Här får man fantastisk dykning och nyckelorden är natur och lugn. Tobago är en förebild inom ekoturism och ett riktigt fågelparadis på land med sina hela 450 fågelarter! Stränder med palmer och gröna regnskogar med svalkande vattenfall drar till sig seglare, dykare och fågelskådare och inte minst livsnjutare som bara vill slappa på stranden.

Den här resursstarka ön har stått under otaliga kolonimakter sedan engelsmännen råkade snubbla över den på 1500-talet. Sedan dess har Tobago skiftat ägare trettio gånger och växelvis varit brittisk, holländsk och fransk koloni, tills England till slut återtog makten. I år är det 50 år sedan öriket blev en självständig stat. Invånarna talar engelska och består av en blandning av vita kolonisatörer, ättlingar till afrikanska slavar och av indiska gästarbetare. Det är ett färgsprakande och avslappnat folk med en otrolig gästfrihet. Den närmaste grannen är den kända semesterön Barbados och området ligger söder om orkanbältet.

Häftigaste strömdyket i Karibien
Tobago blir ofta kallat för The Galapagos of the Caribbean. Ska du dyka på Tobago så kan du räkna med att det blir strömdyk av. Tobago ligger nämligen mellan två havsströmmar; den nordliga ekvatorströmmen från Atlanten i öster och från söder kommer Guyanaströmmen. Den atlantiska strömmen för med sig klart blått vatten till Tobago medan Guyanaströmmen tar med sig massor av näring till korallreven. Den här kombinationen har skapat de mest fantastiska korallrev under ytan och det ger goda förhållanden för haj, manta och tarpon, du kan förvänta dig att stöta på nästan vad som helst här.

I bland är det ingen ström och dykningen är enkel men när det är strömmar bör du följa guiden och även ta med din egen SMB. Själva idén är just att följa med strömmen, inte att kämpa emot den. Följ planen och gör som de säger så du inte riskerar att hamna i kraftiga strömmar, annars kan du lätt sluta i Venezuela. De två områdena på Tobago där strömmen är extra kraftig är på Speyside i norr och vid Flying Reef i söder, det är också här du hittar de bästa dyken.

Liv från Amazonas
Dykning på Tobago varierar mycket med årstiden. Korallreven är antagligen de vackraste och de mest livliga jag har sett. Sikten då? Jo, mestadels är vattnet kristallklart och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Tobago ligger 30 kilometer öster om Trinidad och är en blott 30 kilometer lång vulkanisk ö med massor av tropisk regnskog, klippor och fina sandstränder. Det bor 50 000 invånare på Tobago varav 17...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser