DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Bahamas – På hajcirkus hos Stuart Cove
Chang arbetar som hajmatare hos Stuart Cove och tvekar inte att hantera hajarna handgripligen.
Bahamas – På hajcirkus hos Stuart Cove
Man kan tycka vad man vill om hajmatning men det ger i alla fall möjlighet till att ta ovanliga hajbilder, som till exempel här med ett vrak i bakgrunden.
Bahamas – På hajcirkus hos Stuart Cove
Upp till 40 dykare per dag åker ut till hajarna – det är med andra ord big business.
Bahamas – På hajcirkus hos Stuart Cove
Hajarnas tänder kan inte tränga igenom ringbrynjan.

Bahamas

På hajcirkus hos Stuart Cove

Text och foto: John Bantin
Oavsett vad du tycker om hajmatning så står det varje dag en lång kö med dykare utanför dykcentret Stuart Cove’s Dive South Ocean på Nassau, Bahamas. De vill hyra dykutrustning för att följa med på hajdyk och i handen har de alla en underskriven disclaimer.

De snabba dykbåtarna kan ta upp till 15 dykare var. Några dagar hoppar upp till 40 människor i vattnet med ungefär lika många hajar – och alla överlever de upplevelsen och kan berätta om den när de kommer hem. Och vilken upplevelse det är!
Väl hemma i USA, där de flesta är ifrån, kan de underhålla sin publik av gapande vänner och grannar med historien om när de simmade med hajar, och de har bilder och video som bevis.

Du kan avfärda det som cirkus eller undervattensteater, men jag är övertygad om att hajarna inte bryr sig. De kommer bara för att få gratis lunch. Varför skulle de annars komma upp från djupet och vara nära bullriga och bubbliga dykare?

Många av kunderna njuter av att komma bort från kryssningsskeppet för en dag och istället för att bara glo på fiskarna i akvariet på Atlantis hotell hoppar de i vattnet och låter fiskarna glo på dem. Bra så. Och bra för hajarna också, för när det gäller att bevara arten är det pengarna som talar. Och de här hajarna drar in stora belopp till Bahamas ekonomi, vilket är enda anledningen till att de inte slagits ihjäl och blivit uppskurna för att sluta sina dagar som hajsoppa i något asiatiskt kök.

Inga skador
Av de tusentals gäster som har upplevt dessa hajmatningar har ingen, så vitt jag vet, blivit skadad av hajarna. Även om de inte gjorde det i starten bär nu alla i personalen hjälmar och ringbrynjor efter att en eller två av dem blivit bitna av misstag. Orsaken är att hajarna skyddar sina ögon med ett speciellt membran precis innan de greppar tag i sitt byte, och det är lätt både för hajen och dykaren som matar den att göra misstag. Jag har varit med å en hel del av dessa seanser genom åren och aldrig känt mig hotad. Hajarna fokuserar på den döda fisken som de blir erbjudna.

Åskådarna sitter normalt på knä på bottnen och blir tillsagda att hålla armarna intill kroppen och att inte göra några hastiga rörelser. De rekommenderas också att använda sökaren på sina kompaktkameror och inte hålla ut armen för att titta på LCD-skärmen – det gäller att undvika att en viftande arm av misstag hamnar i munnen på en förbipasserande haj.

Hollywood
Hajar är imponerande varelser och det är oftast honorna bland dessa karibiska hajar du ser i filmernas ”hajrika” vatten. Stuart Coves organisation har rykte om sig i filmindustrin sedan James Bond-filmen Thunderball, och varje gång jag varit här har det varit en eller annan filminspelning på gång. Sean Connery har för övrigt ett hus i närheten, vid Lyford Cay.
Så vad kan mer erfarna dykare uppleva? Om du vill ha bra och skarpa närbilder på hajar så är det ingen dum idé att göra som Hollywoods producenter.

Det handlar inte, som man kanske kan tro, om någon feeding frenzy. Hajar lever länge för att de är noggranna med att inte komma till skada när de tar ett byte. Upp till 40 hajar simmar runt i någon form av ordning. Självklart är lådan med död fisk som är...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESA Den snabbaste vägen är att flyga via London till Nassau, då tar det cirka 14 timmar. Priser från runt 9 000 kronor och uppåt. Det går att hitta billigare biljetter om man flyger via Kanada eller USA men då blir...

Fakta

Visste du att...

Med över 270 års demokratiskt styre är Bahamas det mest politiskt stabila landet i världen.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser