DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Titel Dennis the Dugong. Plats Abu Dabab, Röda Havet, Egypten. Kamera Canon EOS 350 i Sea & Sea hus, Canon 18-55mm. Exponering 1/125 sek, F5,6, ISO100. Blixt En Sea & Sea YS-110. Kommentar Jag simmade in i ett stort sandmoln och plötsligt framför mig ser jag Dennis the Dugong som glufsade i sig sjögräs. Känslan jag fick av att se detta vackra djur var obeskrivlig. Ett efterlängtat möte som jag väntat på under många år.
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Titel Pirates of the Red Sea Plats Erg Abu Dabab, Marsa Alam. Kamera Canon EOS 7D i Sea & Sea hus, Tokina 11-17mm fisheye. Exponering 1/200 sek, F7,1, ISO200. Blixt Två Sea & Sea YS-110 Kommentar På 15 meters djup hittade jag denna förlista safaribåt. Jag tyckte den såg spännande ut. Plötsligt när jag var vid fören hittade jag bilden jag sökte.
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Titel Släggö när det är som bäst. Plats Släggö, Lysekil, Sverige. Kamera Canon EOS 350 i Sea & Sea hus, Sigma 70mm makro. Exponering 1/100 sek, F14, ISO100. Blixt Två Sea & Sea YS-110 Kommentar Under ett nattdyk på Släggö fick jag plötsligt se en ovanlig fisk i vårt nordiska vatten, en sankt Persfisk. Den blev nog lika snopen att se mig som jag att se den.
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Titel Vitspetsad revhaj. Plats Marsa Shagra husrev, Röda Havet, Egypten. Kamera Canon EOS 7D i Sea & Sea hus, Sigma 70mm makro. Exponering 1/100 sek, F7,1, ISO200. Blixt Två Sea & Sea YS-110. Kommentar Mötet med denna haj, som visade sig vara en hona, blev mycket speciellt. Under en hel vecka träffade jag på henne under samma bordskorall. Det kändes som om hon väntade på mig. En obeskrivlig känsla att hon lät mig och min kamera komma henne så nära.
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Titel Sunbeams Plats Marsa Shagra, Röda Havet, Egypten. Kamera Canon EOS 7D i Sea & Sea hus, Tokina 11-17mm fisheye. Exponering 1/250 sek, F13, ISO200. Blixt Två Sea & Sea YS-110. Kommentar Jag var på väg upp efter ett dyk och kunde inte motstå att ta en sista bild.
Tomas Jansson – Fotograferande fridykare
Titel Close up Plats Inhambane, Mozambique. Kamera Canon EOS 350 i Sea & Sea hus, Tokina 11-17mm fisheye. Exponering 1/100 sek, F7.1, ISO200. Blixt Två Sea & Sea YS-110. Kommentar Efter att jag fotograferat några mantor fortsätter jag simma utmed en korallvägg och får syn på en muräna. Eftersom jag använde fisheye, blev jag tvungen att komma den väldigt nära. Efter några sekunder knackar det på min axel och det visar sig att vid min högra hand ligger en ännu större brun muräna som jag inte hade upptäckt.

Tomas Jansson

Fotograferande fridykare

Tomas Jansson, är 31 år gammal och bor i Haninge strax utanför Stockholm. Han arbetar som webbutvecklare sedan tio år tillbaka, men är också en fridykande undervattensfotograf, och vann fototävlingen på Copenhagen Dive Show tidigare i år. Här berättar han om sig själv och sitt fotografi.

När jag var 8 år började jag i Nisses Fridykarklubb. Idag, 22 år senare är jag instruktör och har ansvaret för en del av verksamheten.
Mitt första dyk med kamera var 1995 då jag var med familjen på Kuredu, Maldiverna. Jag lånade min fars sportkamera. Som fridykare ville jag nu med kamerans hjälp utforska korallreven men tyvärr blev bilderna inte vad jag hade tänkt mig. Jag behövde en bättre kamera. Det skulle dröja några år, innan jag åkte på en tvåveckors hajsafari till södra Röda Havet med Magnus Lundgren och Klas Malmberg. Ett stort äventyr som har betytt mycket för mig. Jag hade hyrt en analog Sea & Sea-kamera. När jag fick se kamerorna som proffsen använde kände jag mig ganska liten. Sedan dess har Magnus och Klas haft stor betydelse för mitt fortsatta intresse, att hela tiden jobba för att ta bättre bilder i rätt ögonblick.

I framtiden hoppas jag få möjlighet att fotografera fler hajararter i sitt rätta element, speciellt valhajen. Jag vill också driva och utveckla min webbsida, där besökarna ska kunna uppleva hur unikt, färgsprakande, storslaget och värdefullt djurlivet är under vattenytan.
Mitt favoritområde är Röda Havet, från norr till söder har jag många minnen, bland annat Dennis the Dugong, hajarna på Brothers och så vraket Thistelgorm. Dessutom Sydafrika, som med sitt instabila väder utmanar fotografen bland vit- och tigerhajar. Andra dykställen jag gillar är Cayman Island, Moçambique, Västkusten, Rättvik och Östersjön.

Förutom en första- och andraplats i fototävlingen på Copenhagen Dive Show i februari så har jag också placerat mig trea i den svenska uttagningen till Epson Red Sea.

Fotoutrustning
Kamera Canon EOS 7D i Sea & Sea hus.
Objektiv Sigma 70- och 105mm makro, Tokina 11-17mm fisheye.
Blixtar Två Sea & Sea YS-110
Du kan se fler av mina bilder på
www.scubasite.nu

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser