DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
TOPP 10 – dyk med stoora djur
TOPP 10 – dyk med stoora djur
1 av 1

TOPP 10 – dyk med stoora djur

Av redaktionen Foto: Jesper Kjøller
Visst är det intressant att studera alla små skruvade varelser man hittar under ytan. Ändå går det inte att komma undan: det är mötena med de riktigt stora djuren som får dykarhjärtat att börja bulta riktigt hårt. På de här tio platserna har du goda chanser att möta fiskar och däggdjur som garanterat är större än vad dina armar räcker till att visa.

Här har du redaktionens topp tio-listor på några av världens bästa dyk inom sex kategorier. De är inte  inbördes rangordnade så nummer ett är inte nödvändigtvis bättre än nummer två eller tio. Vi har valt att inkludera både de klassiska dykplatserna och några lite mer udda. Det är naturligtvis också en mycket subjektiv lista. Andra dykare hade säkert gjort ett annat urval.
– Trevlig läsning!

1. Crystal River, Florida – sjökor
Kramgoa jazzgubbar
Norr om Tampa på Floridas västkust ligger den lilla staden Crystal River. Under vinterhalvåret flockas traktens sjökor kring de varma källor som gett staden dess namn. Vattnet håller 20-22 grader vilket de bekväma sjökorna (manatee på engelska) gillar. Följ med ut på en gryningstur och klia, kela och kramas med de rara bjässarna, som kan bli mer än tre meter långa och väga upp till1 500 kilo. Det här är enkel och lugn snorkling som alla kan delta i, men upplevelsen får även den mest rutinerade dykare att tindra med ögonen.

2. Bahamas – hajar och delfiner
Predatorer och däggdjur
Rakt ut i Atlanten öster om Florida hittar du ögruppen Bahamas. Vid de grunda sandbankarna som omger öarna har forskare i många år följt och studerat delfiner, framför allt spotted dolphins. Och nästan lika länge har man arrangerat turer där du kan snorkla med stora flockar av vilda delfiner. Vid Bahamas kan du också vara med på organiserad hajdykning där du har chans att se bland annat tigerhaj, stor hammarhaj, karibisk revhaj och citronhaj. Delfiner och hajar på samma resmål – Bahamas är en given kandidat till den här listan.

3. Galapagos & Cocosöarna – Hammarhaj i stim
Ultimat drömdykning
Långt ut i Stilla Havet, mitt på ekvatorn väster om Ecuador, ligger de legendariska Galapagosöarna. Och en bra bit norr om dem, utanför Colombia, gömmer sig Cocosöarna. Båda ögrupperna är isolerade och därmed exklusiva och kostsamma resmål. Men också berömda för det otroliga djurlivet, inte minst under ytan. Har du någonsin sett en bild på täta stim av hammarhaj är den sannolikt tagen här. Valhajar, mantor och andra hajarter står också på gästlistan på dessa drömdestinationer.

4. Silver banks, Dominikanska republiken – knölvalar
Om du vill känna dig riktigt liten
Tidigt på våren finns det goda chanser till möten med de enorma knölvalarna vid Silver Banks utanför Dominikanska republiken i Karibien. Valarna kommer hit för att para sig och för att föda. Tänk dig att glida ner i vattnet och snorkla med ett upp till 16 meter långt och 36 000 kilo tungt däggdjur! Här möter du både mammor med sina nyfödda kalvar och deras betydligt större pappor.

5. Hawaii – manta
Nattlig...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser