DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

TOPP 10 – väggdyk
TOPP 10 – väggdyk
1 av 1

TOPP 10 – väggdyk

Av redaktionen Foto: Jesper Kjøller
En av de mest kittlande typerna av naturdyk är de längs branta väggar. Det är något speciellt med att ha svindlande djupt vatten under sig, livligt djurliv uppdelat i olika zoner på ena sidan och så det stora okända blå åt andra hållet. Man vet ju aldrig vad som dyker upp! Här kommer tips på tio av världens bästa väggdyk.

Här har du redaktionens topp tio-listor på några av världens bästa dyk inom sex kategorier. De är inte  inbördes rangordnade så nummer ett är inte nödvändigtvis bättre än nummer två eller tio. Vi har valt att inkludera både de klassiska dykplatserna och några lite mer udda. Det är naturligtvis också en mycket subjektiv lista. Andra dykare hade säkert gjort ett annat urval.
– Trevlig läsning!

1. Shark Reef vid Ras Mohammed – Egypten
Bästa dyket för många
För många svenska dykare är Röda Havet lika med j****igt bra dykning och Ras Mohammed (på Sinaihalvöns sydspets) är bland det bästa Röda Havet bjuder på. Speciellt på Shark Reef där en brant vägg försvinner ner i djupet och dykarna får skjuts av stark ström längs vackra fjäderkoraller och förbi. Nås med dagturbåt men också liveaboard.

2. Daedalus Reef – Egypten
Isolerad och utsatt kanonvägg
I södra Egypten finns tre fristående rev ute till havs som alla har härliga väggar som lockar dykare. Brothers Islands och Elphinstone Reef nämner vi i Röda Havet A-Z. Daedalus är revet som gör trojkan komplett. 80 kilometer ut från Marsa Alam hittar du ett nordsydligt rev utsatt för både vågor och starka strömmar. Fett med korall och fisk så klart, men också chans till hammarhaj och annat stort gör det här till en absolut favorit i Röda Havet.

3. Sipadan – Malaysia
Världsberömt drömdyk
Hyllad av Cousteau 1989 som ett orört paradis är den här ön utanför nordöstra Borneos ostkust i sanning ett dykäventyr. En pelare reser sig från 600 meters djup och rakt upp till ytan. Det här naturfenomenet drar naturligtvis till sig enorma mängder fisk men också två arter sköldpaddor, hammarhaj och enorma stim med bumphead parrotfish. Det finns också en grotta in i väggen där mången sköldpadda simmat vilse och till sist drunknat. Förr kunde man bo på ön men nu bor du på grannöar och åker hit med båt.

4. Great White Wall vid Taveuni – Fiji
Plötslig drop off mitt i sandfältet
Här simmar du genom en grotta och ut över ett fält av kritvita mjukkoraller på relativt grunt vatten när bottnen plötsligt försvinner i en närmast lodrätt vägg. Vit sand spillern ner över kanten i det blåsvarta djupet och du följer efter för att beundra korallerna och fiskarna. Håll gluggarna öppna för haj!

5. Apo Reef – Filippinerna
Obebodd ö med bra sikt
Apo Reef utanför Pandan Island i Filippinerna har fått rykte om sig att erbjuda extremt bra dykning vid branta djupa väggar och med väldigt bra sikt. Det är ofta lite strömt så man glider längs väggen i en lagom takt. Här kan du se både hammarhaj, vitspetsad revhaj, sköldpaddor, barracuda och mycket mer. Det isolerade läget gör...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser