DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tour d’Europe – Upptäcktsresa med Linn och Mattias

Tour d’Europe

– upptäcktsresa med Linn och Mattias

Text & Bild: Linn & Mattias

Linn och Mattias är två norrbottningar som, med sin egenbyggda husbil, ska åka runt i Europa under 15 månader tillsammans med sina två hundar. I bilen finns allt man kan tänkas behöva såsom kylskåp och laddstation som drivs av solceller, spis, förvaring för kamera och dykutrustning samt en kompressor. De kommer att besöka ett flertal länder längs Europas kuster och dyka i såväl Atlanten som Medelhavet och Östersjön för att utforska både djurliv, grottor och spännande historiska vrak. Vad kan man se i våra europeiska vatten? Och hur mår egentligen våra hav? Finns det några arter som är särskilt utsatta? Det är några frågor som vi kommer att försöka hitta svar på.

►  Vår dykresa började för 8 år sedan under en semester i Grekland. En kompis hade gjort ett prova-på-dyk på semestern någon vecka innan, och eftersom vi båda gillar nya utmaningar hade detta väckt vårt intresse. När det sedan var vår tur att åka på semester låg vårt hotell granne med ett dykcenter och det måste ju ha varit ödet. Självklart bestämde vi oss för att boka in ett prova-på-dyk nästa dag. Min 20 år långa skräck för att så mycket som doppa näsan under ytan var inget som fanns i tankarna när båten begav sig ut mot dykplatsen nästa dag, men så snart vi rullade i vattnet gjorde den sig påmind. Efter många om och men kom vi tillslut ner och kunde påbörja vårt dyk och fick uppleva undervattensvärlden på nära håll för första gången. När vi kom upp till ytan igen var vi båda överens om att detta måste vi göra om och bokade in ett nytt dyk redan dagen efter.
 

Därefter dröjde det inte länge förrän Thailandsresan och Open Water-kursen var bokad, och väl hemma igen med våra dykcert i hand hittade vi vår lokala dykklubb. Där fick vi lära oss mer om dykning, införskaffade vår egen utrustning och började dyka på egen hand.

Planering och sparande
Eftersom har det blivit en hel del dykresor, framförallt till vårt grannland Norge. Under en resa till Portugal dök vi tillsammans med ett italienskt par som åkte runt i Europa och sov i bilen, och då föddes idén om att resa runt på ett liknande sätt och upptäcka dykningen runt om i världen. Sagt och gjort införskaffade vi en skåpbil och började bygga om den efter våra behov.

Från början var tanken att åka ner till Asien då det var där vi upplevt många av våra bästa dyk, men efter lite efterforskningar insåg vi att vi har så otroligt mycket bra dykning att upptäcka här i Europa och att vi vill visa upp detta för att inspirera fler till att utforska våra europeiska vatten.

Men att ge sig ut på en 15 månader lång resa med husbil, två hundar och en hel del dykning längs vägen är inget man bara gör. Förutom att vi sparat i några år för att ha råd att genomföra detta är det även en hel del planering och förberedelser som måste göras. Vi har som sagt byggt vår husbil själva av en skåpbil då alternativen som fanns på marknaden både var över vår budget och dåligt anpassade för våra behov. Framförallt behövs det ett rymligt förvaringsutrymme för att få med all dykutrustning samt en kompressor. Vi har även letat samarbetspartners för att kunna genomföra resan på bästa sätt och har fått hjälp med utrustning från Reel Diving och Shearwater så att vi ska ha bra utrustning som håller hela resan. Resrutten ska planeras, dykcenter längs vägen kontaktas och möjligheter till landdyk på egen hand utforskas osv. Det är en hel del som ska klaffa för att allt ska gå smidigt längs vägen.

Första stoppet
Vår resa startade i maj från Luleå, i norra Sverige, och vårt första stopp var den svenska västkusten....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

SMÖGEN

TRANSPORT 90 minutters kørsel nord for Göteborg.

DYKNING Dyk fra molen foran dykkercentret eller med deres 28 fods båd. De fleste dykkesteder...

Läs artikeln i DYK #59:

SOME images:
Tour d’Europe – Upptäcktsresa med Linn och Mattias, Tour d’Europe – Upptäcktsresa med Linn och Mattias

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser