DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Messe  Mässa
I huvudet på en rekordhållare
Ungefär en minut efter dyket är kroppens syrenivå helt återställd. Men kroppen och psyket är utmattade efter den långa andhållningen.

I huvudet på en rekordhållare

Följ med vid Rami Bladlavs rekordförsök

SSDF m.fl.

Att få hålla andan på en mässa för bara dykning var en annorlunda upplevelse. Allt från den mentala förberedelsen till själva prestationen. Upplägget var en uppbyggd pool mitt i mässhallen, med speaker och en duell mot min träningspartner samt förra rekordhållaren Valdemar Karlsson.

►  Statiskt apnea handlar mycket om att slappna av och hålla andan så länge som möjligt. Men i tävlingssammanhang är det inte så lätt “bara” slappna av, och det blir inte enklare när det ramas in av en mässa och är en rankad tävling med godkända domare, säkerhetsdykare och allt annat enligt regelverket från organisationen AIDA.

Den till synes enkla sporten som bara går ut på att hålla andan kräver mycket tid och träning för att man ska nå längre tider. Coachningen är också i många fall en avgörande faktor för att kunna pressa ut det sista. Det mesta klaffade inför mitt rekord. Mängden träning innan tävlingen var tillräcklig och det mentala fokuset och stresshanteringen var rätt. Detta innebar att stressmomenten som normalt hade påverkat under tävlingen på dykmässan inte påverkade mig lika mycket. Jag kunde lyssna på speakern, höra Valdemars coach ge honom tider och ändå vara full fokuserad på det jag skulle göra.

Min coach skulle ge mig första tiden efter 4 minuter och 30 sekunder. Men eftersom jag hörde allt så visste jag redan hur lång tid som gått när signalen kom. Instruktionerna från coachen var viktigare när jag hade passerat 8 minuter. Innan dess var planen att inte göra några rörelser, att stänga ögonen helt och inte slösa en mikroliter syre åt att blinka.

8 minuter...
När jag fick tiden 8:15 fick jag instruktion från min coach att öppna ögonen. I detta läget skiftade allt från att vara total avslappning till att förbereda sig för en fight. Denna fight hade redan börjat med alla kontraktioner av andningsmusklerna som fått jobba på grund av ökningen av koldioxid och minskningen av syrenivåerna i lungorna och blodet. Men nu kunde jag röra mig och behövde inte slappna av på samma sätt längre. Vid 8:30 fick jag instruktionen att ta av näsklämman, för att vara klar för domare samt minska risken att få en så kallad blackout vid uppgång. Det krävs att man har tagit av sig all utrustning som till exempel glasögon eller näsklämma innan man säger “I'm okay”. Gör dykaren detta i fel ordning kan det resultera ett rött kort och diskvalificering.

9 minuter...
Nu var jag redo för uppgång och väntade på att tiden skulle passera 9 minuter. Jag lyssnade noga och försökte behålla medvetandet, vara på tårna och inte falla i sömn på grund av syrebrist. Strax innan 9 minuter passerat tog jag av mig huvan på min 7mm dräkt som skulle hålla mig varm. Blodtryckökningen som uppstår för att dirigera allt blod till hjärnan var så kraftig att jag kokade. Med huvan av blev det lite svalare och jag kunde slappna av ytterligare några sekunder. Jag fick tiden 9 minuter och fick samtidigt order att sätta ned mina fötter. Vid 9:10 bad coachen mig att förbereda mig för uppgång. Då visste jag att han hade sett signaler som visade att jag närmade mig min gräns. Jag höll för näsa och mun eftersom det var så svårt att hålla kvar luften jag hade i mig och så fort jag kände att det inte gick längre kom jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #69:

SOME images:
I huvudet på en rekordhållare , I huvudet på en rekordhållare
Ungefär en minut efter dyket är kroppens syrenivå helt återställd. Men kroppen och psyket är utmattade efter den långa andhållningen.
, I huvudet på en rekordhållare
Helt avslappnad för att spara så mycket syre som möjligt.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser