DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
En dykare undersöker en lastbil av märket Isuzu type 94, som står i ett av lastrummen på San Francisco Maru.
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
Mängder med tomhylsor i ett av lastrummen ombord på San Francisco Maru.
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
Dussintals skarpa sjunkbomber. Här är en situation där det är praktiskt att ha koll på sin avvägning...
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
Gabriele Paparo lyser upp San Francisco Marus topplanterna, som numera står på nere på däck.
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
En otroligt välbevarad elektrisk kontrollpanel kan än idag beskådas i San Francisco Marus maskinrum.
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
En dykare inspekterar en luftvärnskanon ombord på jagaren Oite.
Truk Lagoon − lagunens djupa vrak
Det är inte bara rost som är i fokus på Truk Lagoon. Ombord på Aikoku Maru kan du också njuta av vackra koraller.

Truk Lagoon

− lagunens djupa vrak

Av Leigh Bishop

Ha fullt med hajar omkring mig tycker jag inte är kul. Inte ens under de gynnsammaste omständigheter. Nu hade jag till på köpet en och en halv timme kvar av min dekompression. Jag måste alltså stanna kvar i vattnet! För att avleda min uppmärksamhet från hajarna började jag fundera över dyket jag just hade gjort. Det var kanske ett av de mest fantastiska vrakdyk jag någonsin varit med om. Jag hade utforskat San Francisco Maru – mera känt som ”Miljondollarvraket”. Dessutom i den mest berömda lagunen av alla: Truk Lagoon.

Under de senaste tjugo åren hade jag drömt om att dyka på en av världens mest legendomspunna vrakplatser. Nu var jag där. Stället uppfyllde alla mina förväntningar och mera till! Kanske hajarna som kretsade runt oss bara var nyfikna. Just de här dykarna som inkräktade på deras område var ”tystare” än normala besökare. Vi hade rest till Truk rustade med AP Evolution helslutna rebreathrar. Dessutom hela lårar fyllda med det senaste inom högupplöst video- och kamerateknik.
Avsikten var att filma och fotografera de djupare och mera sällan besökta vraken i Truk Lagoon. En halvtimme eller så förflöt på dekostoppet. Hajarna ersattes av andra besökare i form av amerikanska dykare. Allihop bar enkelflaska, shorts och T-tröja i det 29-gradiga vattnet. De sjönk snabbt längs nedstigningslinan och rakt ner i det blå under oss. Precis som vi hade de kommit för att dyka på San Francisco Maru. Hon anses vara ett av de bästa vraken i Truk. Deras safaribåt skuggade nu bort solstrålarna ovanför oss. Inom bara några minuter kunde vi skönja dem på väg upp igen för att göra direktuppstigning till ytan. En modig deltagare hade dubblerat sin bottentid och samlat på sig några minuters dekompression. Vi låg kvar och tittade medan även han gick upp till ytan. Båtskuggan gled iväg bort i fjärran. Vi blev lämnade ensamma att avsluta vår egen dekompression. Den här gången i total fridfullhet!

5 gånger mer
Mina vänner och jag hade tillbringat exakt en timme på vraket under oss. Det är en rejäl bottentid milt uttryckt. Men den hade tillåtit oss att utforska nästan hela vraket utan och innan. Att åka till Truk Lagoon med våra små Evolution-rebreathrar hade gjort det möjligt att få väsentligt utökad dyktid på vraken där vi dök. Vi räknade faktiskt på saken. Genom att använda helsluten rebreather kunde vi på en vecka se lika mycket som på fem veckors dykningar med öppet system. Vi fick hosta upp hundra dollar var för att dra med oss våra egna riggar. Jag tycker vi fick valuta för pengarna!
Vi hade faktiskt utforskat hela vraket efter San Francisco Maru på ett dyk. Men i sanningens namn har vraket mängder av gods stuvat i lastrummen. Det finns massor av intressanta föremål att titta på. Därför är det inte möjligt att se allt på ett enda dyk. Vraket är helsikes fascinerande. Visst skulle vi komma tillbaka – redan nästa vecka. Men först måste vi gå igenom och granska två timmar HD-video och mer än tusen digitala stillbilder.

Operation Hailstone
Truk Lagoon ligger i den indonesiska övärlden i Stilla Havet 1 300 sjömil sydost om Japan och 1 000 sjömil norr om Papua Nya Guinea. Förr var ön en viktig flottbas. Den naturliga hamnen fungerade även som flygbas och huvudkvarter för japanska flottans kombinerade luft- och sjöstridskrafter. Det berömda anfallet mot Pearl Harbour samordnades från Truk. Senare följde attacker med amfibiestyrkor mot de betydelsefulla Marshall Islands. Truk var det främsta...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser