DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Uemis Zurich – helt egen stil
Uemis Zurich – helt egen stil
Uemis Zurich – helt egen stil
Displayen så som den ser ut under vattnet vid ett normalt dyk.
Uemis Zurich – helt egen stil
Varning i orange, när RGT (Remaining Gas Time) är under fem minuter.
Uemis Zurich – helt egen stil
Massor av information på displayen under utintevallet.
Uemis Zurich – helt egen stil
Varning om att jag har hoppat över ett dekostop efter ett dyk till 488.8 meter.
Uemis Zurich – helt egen stil
Om du varit riktigt oartig får du upp denna display - se texten för närmare förklaring.

Uemis Zurich

– helt egen stil

Av John Bantin
Ganska sällan händer det att jag träffar på en dykdator som inte liknar någon annan på marknaden. Det var precis vad jag råkade ut för en gång på 1980-talet. På väg hem från en dykresa till Egypten gjorde jag uppehåll på ett dykcenter i Eilat. Där såg jag den första Aladin Pro. Dittills hade jag vant mig vid enkelheten hos den ursprungliga Aladin och den hiskliga storleken hos den tidens Decobrain. Den nya datorn kändes som en uppenbarelse.

På den tiden drev det schweiziska företaget Uwatec tekniken till dess yttersta kreativa gräns. Samma killar lever fortfarande. De mår bra. De är bara lite äldre. Nu har de sammanstrålat igen. Ungefär som om Rolling Stones hade återförenats och gett sig ut på ny turné.
Magin finns uppenbarligen kvar. Den nya datorn Uemis Zurich är på många sätt helt olik allt annat som finns i dykdatorväg. I stället för LCD-skärm att visa informationen på har Zurich ständigt lysande organiska lysdioder på en OLED-skärm. Datorn drivs av uppladdningsbara litium-polymerbatterier. Man laddar dem från USB-porten på en dator eller en specialbyggd reseladdare som ansluts i vägguttag. Batteriet toppladdas mellan dyken från en liten solpanel inbyggd i datorn. Man ska alltså inte skydda skärmen mot solljus. Den här datorn gillar solen! Instrumentet klarar ungefär 10 timmar dykning när det är fulladdat.
Zurich är gasintegrerad via en sändare av välbekant typ. Man sätter sändaren i en högtrycksanslutning på regulatorn. Men datorn blir inte förvirrad av andra sändare som använder samma frekvens. I stället visar datorn flasktrycket hos de andra dykarna – förutsatt att de befinner sig inom synhåll framför dig och inte i ”radioskugga”. Även sändaren är lite annorlunda. Den har ett CR2 litiumbatteri som kan bytas av användaren. Datorn klarar en till tre olika nitroxblandningar.
Bland övriga praktiska detaljer kan nämnas att den utbytbara handledsremmen går att justera med en hand. Själva datorn kan individanpassas på en rad olika sätt. Det går exempelvis att ge datorn ett eget namn för att den inte ska blandas ihop med data för dykkompisen. Kompisens data kan tas emot efter en knapptryckning.

Algoritmen
Räkneprogrammet som ska efterlikna vad som händer i dykarens kropp under dyket är det välbeprövade Bühlmann ZH-L8 specialanpassat för Uemis. Anpassningen innebär att hänsyn tas till vattnets temperatur, mikrobubblor som kan bildas vid upprepad dykning och arbetsbelastning grundat på information om gasförbrukningen.
Zurich kan ställas in för djupa stopp med en eller två minuters varaktighet. Den kan justeras för syrgashalter mellan 21 och 100 procent. Fyra olika säkerhetsnivåer tycks ha direkt inverkan på både djupa stopp och säkerhetsstopp.

Inställningar
Inställningsmöjligheterna är omfattande. Man navigerar genom menyerna med tre skjutkontakter. En för förflyttning i sidled, en för att flytta upp-ner och den tredje för att bekräfta eller gå vidare. Man använder långa eller korta tryckningar. Andra användningsområden för de tre skjutkontakterna anges helt enkelt av det ord som visas närmast knappen vid varje givet tillfälle.
Att fixa grundinställningarna kan vara lite tidsödande. Men systemet är lätt att begripa. Flasktrycket visas som en mätare med grönt, orange och rött fält. Det tog en stund att trimma ihop mätaren med sändaren på flaskan. Det krävs tålamod.
Häftet med...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser