DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Unified Team Diving – Instruktør-crossover  i ny DIR-organisation
Unified Team Diving – Instruktør-crossover i ny DIR-organisation
Unified Team Diving – Instruktør-crossover  i ny DIR-organisation
Der lægges stor vægt på, at alle øvelser udføres i demonstrationskvalitet og med perkekt trim. Alt optages på video, og den mindste fejl kommenteres.
Unified Team Diving – Instruktør-crossover  i ny DIR-organisation
De første UTD-certifikater er allerede udstedt.
Unified Team Diving – Instruktør-crossover  i ny DIR-organisation
Andrew Georgitsis (t.v.) forklarer den basale DIR-udstyrskonfiguration under en af de mange sceancer med tørtræning.
Unified Team Diving – Instruktør-crossover  i ny DIR-organisation
Andrew Georgitsis efter et træningsdyk, der blev så langt, at mørket faldt på, inden kandidaterne var færdige.

Unified Team Diving

– Instruktörs-crossover i ny DIR-organisation

Text och foto: Jesper Kjøller

På våren 2009 körde Andrew Georgitsis igång sin nya utbildningsorganisation med en instruktörskurs ombord på en safaribåt i Röda Havet. Unified Team Diving har varit på väg i fyra år. Metoden är baserad på DIR-dogmerna. Men det finns en del överraskningar och nytänkande i hur de nya utbildningarna är uppbyggda. Vi var med på plats.

Vid mitten av 80-talet lämnade Sting sitt band Police och startade ett eget. Han förmådde ett filmteam att dokumentera de allra första repetitionerna med hans nya ensemble. Den bestod uteslutande av unga svarta jazzmusiker från USA. Många musikfilmer visar de sista krampryckningarna innan en orkester går i upplösning. Stingfilmen ”Bring on the Night” var den första film som visade hur en ny orkester föds.
Ytterst sällan får man tillfälle att vara på plats när en ny utbildningsorganisation lanseras. DYK fick möjligheten att vara på plats när Unified Team Diving (UTD) startade på allvar. Det var spännande att följa. Inget tvivel om saken.
Uppstarten av en ny utbildningsorganisation måste av nödvändighet inledas med instruktörsutbildningen. Det måste ju finnas någon som kan hålla de olika kurserna för eleverna. Därför är det viktigt att välja instruktörerna med omsorg. De ska ha rätt kompetens och rätt attityd. Det smittar sedan av sig på hela den övriga ”näringskedjan”.
Kandidaterna på UTD-instruktörskursen är alla handplockade och sedan tidigare erfarna instruktörer i teknisk dykning. Bland 18 sökande har 5 blivit utvalda efter telefonintervjuer och noggrann läsning av skriftliga ansökningar. De är två polacker, en dansk, en spanjor och en italienare. Kursen varar i tio dagar. Under den tiden ska de flyttas över till rätt nivå i UTD. Nivån ska motsvara de kvalifikationer de har i sin föregående organisation. Märk väl – bara om de lever upp till de nya kraven. Annars blir de inplacerade på en lägre position.

AG
Unified Team Diving är oupplösligt förknippad med sin upphovsman Andrew Georgitsis – eller AG som han kallas. Han har ett förflutet som Training Director i DIR-organisationen Global Underwater Explorers. Där var han mannen bakom utvecklingsarbetet med GUE:s utbildningsprogram från 1999 till 2004.
Georgitsis lämnade GUE år 2005. Då startade han eget efter oenigheter med den övriga ledningen. Sedan dess har han ägnat sig åt utvecklingsarbete. Resultatet är utbildningsorganisationen Unified Team Diving.
Liksom GUE bekänner sig UTD till DIR-filosofin (se ruta på sid. 36). Den skiljer sig alltså väsentligt från traditionella utbildningsorganisationer. DIR-dogmerna genomsyrar systemet på alla nivåer. Det gäller exempelvis inställningen till hur utrustningen konfigureras och den avvisande hållningen inom DIR till dykdatorer. Alltså ska även elever på grundkurs lära sig att planera sina dyk med tabeller. De måste ta till sig mer avancerad dekompressionsteori än exempelvis PADI-elever på OWD-kurs. På motsvarande sätt är praktikträningen på grundkursen mer omfattande. Eleverna förväntas kunna genomföra alla övningar neutralt avvägda. Här är det slut med att sätta sig på bottnen för att tömma masken.
UTD har ett komplett kursprogram. Det sträcker sig från grundkurser till avancerad teknisk dykning i öppet vatten, grottor och vrak – och med både öppet och slutet...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

VAD äR DIR?
DIR är en förkortning för Doing It Right och syftar på en helhetssyn på dykningen och den har sitt ursprung hos grottdykarna i WKPP-gruppen – Woodville Karst Plain Project. WKPP-medlemmarna med...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser