DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Grottorna i Florida är inte lika vackra som de i till exempel Mexiko. Här lägger Andreas och Johan lina på väg in i Peacock.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Skylten som varnar dykare som inte har nödvändig utbildning och utrustning från att fortsätta längre in markerar gränsen mellan cavern och grotta.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Normalt säger man ju att det helst inte ska vara bubblor med på bilden, men när sikten är så bra som i Floridas grottor tillför bubblorna ännu en dimension. Utan dem hade man ju inte sett vattnet…
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Ginnie Springs skämmer mort dykaren med rejäla trappor med halkfri beläggning – det och flera andra saker gör grottdykningen i Florida till världens mest lättillgängliga.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Sikten i Santa Fe River är så bra att man nästan kan räkna bladen i trädkronorna ovanför.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
I den öppna delen av Ginnie Springs kan alla vara med och leka. Sikten kan mäta sig med Islands Silfraspricka, som ofta sägs ha världens klaraste vatten.

Florida Cave Country

– där solen aldrig skiner

Text och foto Jesper Kjøller
När man dyker i grottor i Florida går det inte att undvika att känna historiens vingslag. Här stod den tekniska dykningens vagga och många grottor, passager och gångar är uppkallade efter kända dykare som har utforskat och kartlagt dem. Samtidigt upplever man äkta sydstatsatmosfär och en infrastruktur som gör grottdykningen lättillgänglig och effektiv.

Jag är lite pressad. Känner mig som en bergsbestigare där jag hänger i det yttersta av mina fingertoppar medan jag söker efter nästa grepp så att jag kan dra mig vidare. Men det är inte många klättrare som har ett tungt dubbelpaket på ryggen. Jag är på väg genom en trång passage som kallas The Lip i Devil’s Cave. Just här på denna plats i Ginnie Springs är strömmen i grottsystemet så kraftig att pull and glide-tekniken är den enda användbara. Fenorna är inte mycket till hjälp. Om jag tappar greppet är flera minuters hårt slit och släp bortkastat.

Nu är det inte första gången jag befinner mig i stark ström, men inne i en grotta är det något helt annat. Ett kort ögonblick känner jag att paniken försöker sticka fram sitt fula tryne. Men jag samlar mig i ett par sekunder, lugnar ner andhämtningen och fortsätter sedan långsamt och metodiskt att dra mig framåt, centimeter för centimeter. Jag är noga med att inte vrida huvudet för mycket åt sidorna för att undvika att strömmen trycker masken ur läge, och jag önskar att jag hade skruvat ner känsligheten på regulatorn lite. Vattnet pressar på purgeknappen så att den är på gränsen till friflödning.

Efter vad som känns som en evighet lyckas jag ta mig igenom den smala passagen och på andra sidan, där grottan utvidgar sig igen, avtar strömmen. På tillbakavägen ut genom grottan går det aningens lättare att passera the Lip – låt oss säga att jag nu vet hur det känns att bli utspottad ur en grotta…

Florida på att göra-listan

När det gäller grottdykning är det framförallt tre områden på världskartan som fångar uppmärksamheten. Många europeiska dykare får sina första intryck av grottdykning i departementet Lot i sydvästra Frankrike. Men grottorna i Frankrike är ofta otillgängliga och inte sällan måste man forcera en åker eller klättra över ett stengäre i full utrustning för att komma fram till grottan. Och det är om man överhuvudtaget har hittat någonstans att parkera sin bil till att börja med.

Då är det lite lättare på Yucatanhalvön i Mexiko där grottorna drivs av privata markägare som tar betalt men i gengäld kan njuta av diverse faciliteter. Det kan handla om (primitiva) toaletter, picknickbord, omklädningsrum, trappor ner till vattnet och lättare tillgång till grottorna.

Men i Florida är det hela satt i system på riktigt. Visst, det kostar en slant att dyka i grottorna här, men det är väl investerade pengar. Breda trappor med halksäker beläggning leder ner en bra bit i vattnet. Stabila ställ för dubbelpaketen, torkställningar till dräkterna och toalettanläggningar som får rastplatser längs Europas motorvägar att blekna. ’Jag har redan dykt i grottor i Frankrike och Mexiko (se DYK 12/2010 och DYK juni 2011 eller www.dyk.net). så Florida stod högt på min att göra-lista.

Världens största fackmässa inom dykning, DEMA, hålls varje år i USA, omväxlande i Orlando...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Grottdykning för alla

I Floridas källor kan man utöva samtliga nivåer av dykning i overhead environment. Men vad kännetecknar och åtskiljer de olika nivåerna?

Open Water

Restriktioner...

Fakta

GEOGRAFI Florida kallas också för Solskensstaten eftersom det nästan alltid är varmt här. 1920 bodde här under en miljon människor men efter massiv tillväxt var invånarantalet 1980 mer än tio gånger större....

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser