DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Messerschmitt Bf-109 var tyskarnas vanligaste flygplanstyp under andra världskriget. Ändå finns den typen inte på museum i Norge. Det kan ändras i en snar framtid. Norska Luftfartsmuseet har lagt fram planer på bärgningen.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Ståle Ramstad och Sveinung Bakken på väg upp efter 15 minuters bottentid på det vackra flygplansvraket.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
På höjdrodret är hakkorset fortfarande synligt efter nästan sju årtionden på havets botten.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Det var en fantastisk upplevelse att få se Messerschmitten på bottnen. Planet är i synnerligen gott skick.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Planet nödlandade och sjönk. Sedan har skrovet och cockpit tillfogats bara minimala skador. Instrumenten är välbevarade men täckta av slam eftersom planet står med nosen neråt.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Flygplanet står på 60 meters djup med nosen nedgrävd i bottnen. Stjärten pekar rakt upp mot ytan. Man kan verkligen fråga sig hur det är möjligt att det förblivit stående så i nästan 70 år. Förarkabinen syns längst upp på bilden. Längst ner skymtar de två 13-millimeters kulsprutorna i nospartiet.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Günther Seraphim omkom den 10 april 1945, nedskjuten nära Schweringen söder om Bremen.
Unikt vrakfynd i Norge – Messerschmitt Bf-109
Günther Seraphim tillsammans med Birger Blikø och systern Frida när han kom tillbaka för att vara med på bärgningsförsöket 1943.

Unikt vrakfynd i Norge

– Messerschmitt Bf-109

Text och foto: Lasse Iversen

– Tre jaktplan kom över havet söderifrån. Ett av dem fick motorproblem och ändrade plötsligt kurs. Det gick in i en brant dykning mot havet. Något släpptes från buken och plumsade ner i vattnet. Precis innan planet träffade havsytan lyckades piloten räta upp nosen. Han nödlandade på ett till synes ganska kontrollerat sätt. Planet försvann omedelbart från ytan. Det berättar den 91 år gamle Peder Blikø. Han var ögonvittne till händelsen den 24 mars 1943.

 I somras ramlade ett MMS in på mobilen medan jag var på semester i Sydafrika. Först begrep jag ingenting. Allt jag kunde se var en suddig bild med ett hakkors. Meddelandet kom från några dykarkompisar i Nærøy i Nord-Trøndelag. Jag började lägga ihop två och två…
I flera år hade vi nämligen pratat om att leta efter ett tyskt jaktflygplan. Det hade störtat i havet utanför Nærøy under andra världskriget. Vi hade tänkt fortsätta leta senare på sommaren. Jag hade redan avtalat att få låna en sidskannande sonar. Den skulle jag ta med mig upp till Nærøy.
Vilket makalöst dåligt skämt! De hade säkert fotograferat av en bild i någon tidning och trodde jag skulle tro på det. Alltså tänkte jag inte mera på MMS-et. Men på vägen till Kapstaden fick jag fler meddelanden och fler bilder. Långsamt gick sanningen upp för mig. Jag hade gått miste om den stora upptäckten. De andra hade faktiskt klarat att hitta planet!

Han har också en mamma
Peder Blikø berättar för oss om den dramatiska händelsen. Han upplevde den som 25-åring för 66 år sedan. ”Min mamma Olette Blikø och min lillebror Birger såg också vad som hände från ön Blikøya. Det var mycket närmare än där jag var.”
Mamman och brodern fick en båt i vattnet. De rodde ut mot stället där planet försvann. Snart närmade de sig och såg piloten. Han låg och kämpade i det kalla vattnet. Fortfarande var de inte säkra på om han var allierad eller tysk. Mamman tvekade ändå aldrig att hjälpa honom. ”’Han har också en mamma’ sade hon till min bror medan de fortsatte att ro” berättar Peder Blikø.

Följde med långt ner i vattnet
Piloten hette Günther Seraphim – en ung tysk. Han hade slitit med att få upp huven till förarbrunnen. Den stora tunga motorn på Messerschmitten drog snabbt ner planet i vattnet. Han följde med långt ner innan han lyckades slingra sig ut ur den trånga förarbrunnen. Det förklarade han senare.
Han såg Olette Blikø komma roende i snipan. Då återfick Seraphim lite av sina krafter men greps av panik. Han grabbade tag i relingen och höll fast. Olette blev rädd för att han skulle välta båten. Därför slog hon honom över fingrarna med öskaret för att förmå honom att släppa taget. Till slut fick hon och sonen den iskalle piloten över på rygg. Sedan kunde de dra upp honom i båten.
Tillbaka på land hjälpte andra till. Piloten fick varma kläder och något hett att dricka. Han ringde själv till det tyska huvudkvarteret på Rørvik och blev snart hämtad med båt.

Försökte bärga planet
Några dagar senare kom tyskarna tillbaka med en bärgningsbåt för att lyfta planet. Günther Seraphim rodde in till Blikøya med en liten båt. Han hade med sig gåvor som tack till dem som hade räddat livet på honom – sprit och tobak. Han gav dem också en bild av honom själv. På en papperslapp skrev han ner följande: ”IV/JG5” och ”14649”. Det var beteckningen på det förband som Seraphim tillhörde och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Jagdgeschwader 5 var namnet på den tyska jaktflygskvadron som var stationerad och utförde uppdrag i Norge och Finland under andra världskriget. Skvadronen hade tillnamnet ”Eismeer” (Ishav) och flög huvudsakligen med jaktplanen...

Fakta

Messerschmitt Bf-109 var tyskarnas vanligaste jaktplan under andra världskriget. Sammanlagt nästan 34 000 plan tillverkades. Jagdgeschwader 5 Eismeer var stationerad i Norge. Den använde enbart Focke-Wulf 190 och...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser