DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Gulen – Nära naturen!
Man är nära naturen när man bor på Gulen. Ljuset skiftar ständigt över fjorden och fjällen.
Gulen – Nära naturen!
Eremitkräftor lever primärt av blåmusslor som de finner på relativt grunt vatten.
Gulen – Nära naturen!
Ferndale vilar på åtta till 40 meters djup. Längre ner kan man se vraket efter Parat.
Gulen – Nära naturen!
Man är nära naturen när man bor på Gulen. Ljuset skiftar ständigt över fjorden och fjällen.
Gulen – Nära naturen!
Gulen är rena paradiset för den som är intresserad av nakensnäckor. Bara på husrevet har man funnit fler än 40 arter. Här är en av de vanligaste, Flabelina lineata.
Gulen – Nära naturen!
På väggen alldeles vid dykcentret finner vi de vackra rörmaskarna på cirka 20 meters djup.
Gulen – Nära naturen!
Gulen är inte bara makro och vrak. Här kan man också stilla sin hunger om man är sugen på väggdykning.

Gulen

Nära naturen!

Text och foto: Stefan Beskow
Ett lätt regn strilar ner över den stilla vattenytan då Klas plötsligt pekar ut över fjorden och utbryter: Titta! Mycket riktigt – mörka fenor bryter vattnet och utandningsluften stiger som rökslöjor från fem tumlare som tar sin dagliga simtur utanför Gulen dykcenters brygga. Om detta är en försmak av vad vi kommer att uppleva de kommande dagarna så blir det här en resa som blir svår att slå!

Vi har precis anlänt efter en kort flygtur på dryga timmen från Köpenhamn till Bergen. Tyvärr hade vi missat att de snabbgående färjorna inte hade så generösa tidsscheman utan endast en avgång på söndagar och vi och vår imponerande packning av dykprylar och kameror får vackert vänta i Bergen i fyra timmar. Som tur är hittar vi ett Mcdonald’s där vi och vår utrustning kan fördriva tiden, bland big macs, mcflurry och barnfamiljer.

Eftersom det fortfarande är mars månad blir det mörkt snabbt och vi vill naturligtvis inte missa ett nattdyk på husrevet framför dykcentret när vi kommer fram. Reströtta som vi är vaknar vi dock snabbt till i det femgradiga vattnet. Vi har hört att det är algblomning på stora delar av den norska kusten så vi blir extra glada när vi sjunker igenom språngskiktet på tio meters djup och märker att strålen från ficklampan skär som en kniv genom vattnet och vi uppfattar föremål åtminstone 15 meter bort. Inte illa på ett nattdyk.
I månadsskiftet mars/april är det ”prime time” för nakensnäckor i nordiska vatten och vi anländer hit precis efter en temavecka med nakensnäckor som ordnats av centret. Hela 42 arter lyckades dykarna som deltog i denna temavecka hitta bara på husrevet! Detta lär vara rekord enligt Örjan på dykcentret. Mycket riktigt är det nackensnäckor överallt och vi ser säkert tio olika arter på vårt dyk. Dessutom ser vi rörmaskar som tycks trivas på väggen utanför centret på 20 meters djup. Eremitkräftor, räkor och diverse småfisk simmar vi också förbi men höjdpunkten för mig blir en ringbuk som tror den gjort sig osynlig på ett tareblad. Tyvärr skrämmer jag den när jag lite oförsiktigt kommer för nära med en blixt så någon bild får jag inte. Däremot smattrar blixtarna från oss fyra svenska fotografer så man kan tro att man befinner sig på ett disko, snarare än en bra bit under ytan i en norsk fjord, när vi på alla tänkbara sätt försöker dokumentera allt makroliv som döljer sig på husrevet. Ett riktigt bra dyk är det och en fantastisk möjlighet att ha så bra och lättillgänglig dykning som fotograf. På med utrustningen, nedför bryggan och sen är du på dykplatsen. Efter dryga 70 minuter börjar dock kylan göra sig påmind och det är dags att avsluta dyket. Över kvällsölen en halvtimme senare är vi alla överens om att vistelsen har börjat på bästa tänkbara sätt och kommer att bli något utöver det vanliga!

Norges vackraste vrak
Nästa dag vankas det vrakdyk på Frankenvald som helt nyligen blev framröstat av de norska dykarna på ”Dykkesidan” till det vackraste vraket som står att finna i Norge. Det ligger på 45 meters djup på sandbotten, men man behöver inte gå riktigt så djupt för att få ett bra dyk. Däcket ligger lite grundare än skrovet (mellan 25 och 35 meter,) och de två masterna sticker upp till 14 respektive sju meter. Nitrox i flaskorna kan alltså komma väl till pass om du vill ha lite mer bottentid. Det 125 meter långa skeppet var ett tysk lastfartyg...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

TRANSPORT Med bil Cirka 16-20 timmars körning från Malmö, 14-18 från Göteborg eller Stockholm. Det är väldigt beroende på väglag hur lång tid det tar. Det är smidigt att ha bilen på plats när man...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser