DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto

UV-Fotoskola

Lektion #7 – Komposition

Tekst & foto: Torbjörn Gylleus

Vad är det som gör att man upplever vissa bilder som mer intressanta än andra? Visst kan det vara intressant att få se en bild på den där sällsynta fisken eller skeppsklockan från det där orörda vraket, framförallt om du själv var med på samma dyk. För en utomstående betraktare spelar det dock ingen roll hur spännande motivet på bilden är, om det brister i kompositionen.

► Man kan självklart fota för att dokumentera ett föremål eller ta porträttfoton på fiskar, då man ibland bryr sig mindre om det estetiska. Att lägga lite mer tid på en bild och försöka få den så tilltalande som möjligt är betydligt roligare, tycker jag själv i alla fall. Jag ser ofta på andras undervattensbilder, i princip varje dag.

Genom att titta på många bilder lär man sig snart vilken typ av foton man själv gillar. Man får också nya idéer om kompositioner, och hur man kan förbättra bilder man redan tagit. Det handlar inte om att försöka imitera andras bilder, utan att fortsätta utvecklas som fotograf, få inspiration och att hitta sin egen stil. Visst är det kul när de bilder man visar upp blir uppskattade av andra, men att försöka tillfredsställa den stora massan är en fälla man bör undvika. Fota för din egen skull med motiv och kompositioner som du själv brinner för.

Efter ett tag kommer du att intuitivt använda de olika kompositionsreglerna, när du fotar utan att ens tänka på det

Vad betyder komposition?
Komposition handlar om att kombinera olika element i en bild för att skapa en helhet som tilltalar betraktaren. Det finns en hel del vetenskap och teorier om hur människor reagerar på olika typer av kompositioner som har lett fram till ett antal principer. Det finns inget rätt eller fel när det gäller komposition, och det finns heller inget färdigt recept på hur en perfekt bild skapas. Komposition handlar inte om vetenskap utan om kreativitet och känsla, där man kan använda dessa teorier som ett verktyg för att förstärka sina bilder.

Komposition under vattnet är oftast mer utmanande än på land. Vi befinner oss i en främmande miljö där tiden är begränsad, med en hel del annat tänka på än enbart motivet och kameran. Men det finns också en stor fördel som vi ofta glömmer bort: till skillnad från fotograferna på landbacken kan vi (om miljön tillåter), flytta oss i alla olika riktningar när vi komponerar vår bild.

Visualisera mera!
Planeringen för en bild börjar ofta redan innan man tagit på sig utrustningen. Vi konfigurerar kameran för de motiv vi tänkt fota och anpassar oss till den miljö vi ska dyka i. Vi väljer objektiv, port, blixtar eller kanske rödfilter. Det är en fördel om du känner till dykplatsen och vet vad du kan förväntas se där nere. Du har ännu större chanser att lyckas med dina foton, om du redan före dyket har en inre bild av slutresultatet och vad du vill berätta med din bild. Att simma runt och knäppa bilder på måfå brukar sällan ge någon bra utdelning. Fokusera i stället på ett eller ett par motiv och se till att få dem så nära din målbild som möjligt i olika vinklar.

Att ha en idé om hur du ska komponera din bild hjälper dig en bra bit på vägen, men det krävs också tålamod, experimenterande och ibland även ett litet mått av tur.

Synvinklar
Ett av de första tips man brukar få när man börjar med...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #9:





SOME images:
, , Visualisera mera!  Att ha en idé om hur du ska komponera din bild hjälper dig en bra bit på vägen, men det krävs också tålamod, experimenterande och ibland även ett litet mått av tur.
Visualisera mera! Att ha en idé om hur du ska komponera din bild hjälper dig en bra bit på vägen, men det krävs också tålamod, experimenterande och ibland även ett litet mått av tur.
, Planeringen för en bild börjar ofta redan innan man tagit på sig utrustningen. Vi konfigurerar kameran för de motiv vi tänkt fota och anpassar oss till den miljö vi ska dyka i.
Planeringen för en bild börjar ofta redan innan man tagit på sig utrustningen. Vi konfigurerar kameran för de motiv vi tänkt fota och anpassar oss till den miljö vi ska dyka i.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser