DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Verdens 20 bedVärldens 20 bästa vrak – från Atlanta till Zenobiaste vrag – Fra Atlanta til zenobia
Andrea Doria

Världens 20 bästa vrak

– Från Atlanta till Zenobia

Text Jesper Kjøller, Foto: Jesper Kjøller och Arkiv

Jesper Kjøller har dykt på vrak över hela världen. I den här artikeln kommer han att nominera de tjugo bästa. Det handlar både om vrak som han redan har utforskat, samt en handfull vrak i världsklass som fortfarande ligger på hans personliga topplista.

►  Vad är det som gör ett vrak till något speciellt? Självklart är det personliga preferenser som avgör, och en del dykare väger in andra parametrar, men min personliga och subjektiva topplista är baserad på faktorer som historisk betydelse, en intressant bakgrund om förlisningen och kanske en viss X-faktor som kan vara svår att definiera. Några av de mest spännande vraken har flera historier att berätta. Om det både finns en intressant berättelse om skeppsbrottet och en lika spännande berättelse om fyndet, blir det högre poäng på min lista. Det betyder också att vraket är fotovänligt, har en viss storlek och är i gott skick för sin ålder.
Intressanta och intakta detaljer ombord liksom det marina livet, som huserar på vraket och skapar ett konstgjort rev, är också viktiga faktorer!

SS Andrea Doria
Andrea Doria var en italiensk oceanångare i lyxklassen och en ikon för den nationella stoltheten. Hon var störst, snabbast och påstods vara det säkraste av samtida italienska fartyg. Under en resa till New York kolliderade hon med M/S Stockholm i en av historiens mest ökända fartygskatastrofer. Andrea Doria, som var tung upptill, fick snabbt slagsida åt babord, så att hälften av alla livbåtar blev värdelösa när de hamnade under vattnet. Man lyckades dock hålla henne flytande i 11 timmar och ”bara” 46 personer miste livet.
Andrea Dorias djup var en stor utmaning för den första generationen av avancerade dykare. Jakten på det eftertraktade porslinet lockade många dykare långt in i vraket och tog ett antal liv. Idag förfaller hon snabbt och sägs vara tom på föremål. Men eftersom Doria spelade en viktig roll i utvecklingen av tekniker för djup vrakdykning, som exempelvis användandet av trimix, accelererad dekompression och avancerade procedurer för penetrering, ligger hon fortfarande på topp-20-listan.

Typ Oceanångare
Plats Nantucket Island, Nordatlanten
Djup 82 meter
Förlist 25 juli 1956

USS Atlanta
Under sitt korta liv lyckades hon spela en viktig roll i Stilla havet under andra världskriget, och eskorterade berömda hangarfartyg som USS Enterprise och USS Hornet fram och tillbaka mellan Pearl Harbor och Midway, innan hon flyttade till Salomonöarna. Här blev Atlanta träffad av granatsalvor från sina egna fartyg under slaget vid Guadalcanal och sjönk tre mil väster om Lunga Point.
Vraket upptäcktes 1992 av ett team som leddes av Robert Ballard (som även hittade Titanic och Bismarck), men på grund av djupet, kraftiga ytströmmar och den avlägsna platsen på Salomonöarna med mycket dålig infrastruktur, har Atlanta bara besökts av dykare några enstaka gånger. Den senaste framgångsrika expeditionen genomfördes av ett team GUE-dykare under 2010.

Typ Kryssare
...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #54:
DYK #54 – April 2020
SOME images:
Världens 20 bästa vrak – från Atlanta till Zenobia, Verdens 20 bedVärldens 20 bästa vrak – från Atlanta till Zenobiaste vrag – Fra Atlanta til zenobia
Andrea Doria
, Världens 20 bästa vrak – från Atlanta till Zenobia
USS Atlanta
, Världens 20 bästa vrak – från Atlanta till Zenobia
Bianca C

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser