DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak

Vandalmysteriet

Text och bild: Leigh Bishop

På 100 meters djup letar ett gäng tekniska dykare efter svar på en sedan länge saknad ubåt. Ombord på dykfartyget väntar en man som plågats av skuldkänslor i 60 år. Leigh Bishop var en av dykarna i det grumliga djupet utanför Skottland, som löste mysteriet med ubåten Vandal

Mannen spanar stillsamt ut över vattnet. Kullar och berg längs Skottlands västkust kastar sina skuggor ut över Clydefjordens krusade yta. Landskapet badar i augustis klara solsken. Ungefär hundra meter under honom försöker några tekniska dykare avslöja hemligheterna bakom en förlisning. Ubåten HMS Vandal gick under med man och allt vid tiden för Andra Världskriget.
Larry Gaines väntar på att dykarna ska komma upp igen. När Vandal sjönk borde han ha varit med ombord. I stället låg han på sjukan med öroninflammation, och ersattes av en yngre oerfaren chefsmaskinist. Gaines hade till uppgift att säkra luckan till aktre maskinrummet. Han har alltid känt sig skyldig till Vandal’s förlisning.
Dykargängets medlemmar har åtskilliga uppgifter att lösa. De ska identifiera vraket och bekräfta att det är Vandal som ligger där. De ska finna svar på alla ouppklarade spörsmål som finns kvar efter haveriet. Även den fråga som har plågat Gaines under alla dessa år. Gänget kommer att bli avgörande vittnen i fallet Vandal.
Projektet är mycket särartat och serien med avancerade dyk har som enda syfte att avslöja sanningen. Först därefter kan Vandal förklaras som krigsgrav av de brittiska myndigheterna. Dykarna måste handla snabbt. Efter utnäm-ningen till krigsminne kommer de aldrig mer att tillåtas dyka på vraket.

Dokumentation Den 22 februari 1943 skulle Vandal gå ut på en tre dagars flottmanöver med simulerade stridssituationer. Kapten James Bridger skulle träna sin nymönstrade besättning innan de gav sig ut på aktiv patrulltjänst. Men Vandal återvände aldrig från övningen. Hon försvann med hela besättningen på 37 man inklusive befäl. Vad hade hänt?
Sextio år senare samlades en grupp tekniska djupvattensdykare. Mysteriet skulle lösas. Gruppen leddes av Nick Gilbert och Adina Ochert. Paret har både familjelivet och dykningen gemensamt. Under flera år hade de letat i arkiven efter ledtrådar kring Vandals förlisning. Med samtycke från Larry Gaines och de saknades familjer tänkte de genomföra en fullständig analys av det vrak som förmo-dades vara Vandal.
HMS Hurworth upptäckte vraket 1995. Då hade den skotska avdelningen av Submariners’ Association lyckats övertala flottan att undersöka området. Trålare hade nämligen rapporterat att näten fastnade där. Kamerorna på en undervattensrobot bekräftade att nätfastnan var vraket efter en brittisk ubåt. Videofilmerna var av dålig kvalitet. Man antog att det var Vandal, men man hade fortfarande ingen säker uppfattning om vad som hade inträffat – och om det ens var rätt vrak.
Dykarna blev anlitade på grundval av sina personliga kvalifikationer. Nu startade jakten på svar. Min och videofotografernas uppgift var att identifiera vraket och undersöka hur förlisningen kunde ha skett. Jag fotograferade stillbild.

Ensam Clyde är inte precis något populärt ställe att dyka på. Vattnen är inte...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser