DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning

Video Ray

– professionell mini-ROV i fickformat

Text och Foto Christian Skauge

Vanligen tänker vi oss en ROV som en bastant och dyr maskin. Den måste sjösättas och bärgas med lyftkran. Priset ligger långt bortom vanligt folks plånböcker. Man behöver flera dagars utbildning för att lära sig styra den. Kan en liten plutt på 40 centimeter och 4 kilo mäta sig med något sådant?

Jag visste inte riktigt vad jag skulle tro. Jag hade blivit inbjuden till Miltronics lokaler för att ta en titt på deras mini-ROV VideoRay. Företaget sysslar i vanliga fall med undervattenskablar. I och för sig var det alltså inte konstigt om de ville satsa även på en ROV. Men en sak verkade ytterst märklig. De hade kostat på sig att tillverka en hundraprocentigt naturtrogen miniatyrmodell av härligheten. Var det bara för att imponera på kunderna?
Snart trillade min haka ner en våning. Jag fick veta att jag inte tittade på någon miniatyrmodell. Det jag såg var själva grejen! Jag som trodde att en ROV skulle vara en stadig pjäs – i bokstavlig bemärkelse. Så fel man kan ha! Den här var pytteliten. Den påminde snarast om en radiostyrd bil. Den vägde inte mer än några kilo och kunde nästan stoppas i fickan.

Kompakt system
Systemet består av tre lådor. I den första ligger själva farkosten. I den andra finns kontrollenheten – PC med skärm och inspelningsmöjlighet. Den tredje innehåller kabeltrumman. Alltihop får plats i bakluckan på en vanlig personbil och väger inte många kilo. ROV:en är driftklar på ett par minuter. Det är bara att koppla in kabeln, sätta på strömmen och släppa VideoRay i sjön.
Redan efter några minuters körning får man in känslan för hur det hela fungerar. Efter en halvtimme klarar man att plocka upp föremål, navigera och styra de olika funktionerna. När man köper ett exemplar får man naturligtvis utbildning inkluderad i priset.

Leksak eller proffspryl?

Kan en så liten ROV verkligen mäta sig med traditionella undervattensrobotar? Vi tittade närmare på VideoRays prestanda.
Farkosten gör upp till 4 knop i vattnet. Den har reversibla tunnelpropellrar horisontellt och vertikalt, inbyggd videokamera både fram och bak och kan utrustas med en mängd tillbehör som sonar, gripklo eller navigeringssystem. Den drar med sig upp till 300 meter kabel och kan dyka ner till 305 meter beroende på vilken modell man väljer.
Allt sådant måste vi testa närmare! Var det inte någon som hade något som skulle letas reda på – ett vrak till exempel?

Köra undervattensbåt

Tillsammans med Jonny Østvand och Lars N. Nilsen från norska Miltronic satte vi kurs mot Gulen Dykkesenter på Vestlandet. Där fanns flera möjliga vrakpositioner att undersöka. Vi kunde testa VideoRay i praktiken.
Redan första kvällen släppte vi ner den lilla gula fisken från bryggan. Vi ville bekanta oss med känslan att köra undervattensbåt. Det var redan mörkt. Ändå såg vi klart och tydligt tack vare de två inbyggda lamporna. Somliga av oss visade sig vara rena naturbegåvningar. Vi plockade upp en gammal kaffekopp med gripklon 40 meter utanför bryggan – som om det vore den naturligaste sak i världen. Applåd och klapp på axeln. Jonny och Lars var imponerade.

Inspektera, kontrollera och rädda

VideoRay är byggd för att användas...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

VideoRay används över hela världen som hjälpmedel i offshoreindustrin, i havsbruk, av yrkesdykare, räddningsdykare, polis och räddningstjänst. För många är den ett ovärderligt verktyg i det dagliga arbetet. För andra ger den...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser