DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Fisk – 1. Silvia Boccato, Italien
Close Up – 1. Rok Kovacic, Slovenien
Close up med tema – 1. Arthur Josia Telle Thiemann, Spanien
Vidvinkel utan modell – 1. David Barrio Colongues, Spanien
Vidvinkel med dykare – 1. Orhan Aytür, Turkiet
Vidvinkel med dykare – 2. Jonna Bergström, Sverige
Värdlandet och organisationen hade inte sparat på krutet vad gällde personal, som hela tiden fanns till hands för att hjälpa till och underlätta för de tävlande.
Tobias Dahlin avnjuter en kall dryck i det turkiska cafeét efter dagens dykning, här tillsammans med det österrikiska och tyska laget.
Detta var en vanlig syn på morgnarna, mycket folk och en salig blandning av entusiasm, nervositet och god stämmning.
Under första tävlingsdagen blåste det upp till storm men tack vare båtpersonalens imponerande insats så kom alla säkert tillbaka till land.
Assistent Henrik Bengtsander inviger den nya utrustningen som Aqualung sponsrat hela laget med.
Det japanska landslaget fick utan tvekan mest uppmärksamhet och beröm för sina vackra dräkter. De var en fröjd för ögat och de båda kvinnorna blev mycket smickrade över all uppståndelse.
et var med stolta steg som det svenska landslaget spatserade i tåget genom Bodrums centrum. Från vänster: Henrik Bengtsander, Tobias Dahlin, Jennie Soriano, Ingvar Eliasson och Jonna Bergström.

VM-silver till Sverige i UV-foto

Text och foto: Jennie Soriano + diverse fotografer / TSSF CMAS
I slutet av maj hölls världsmästerskapen i undervattensfoto i den turkiska badorten Bodrum. Sverige hade ett lag på plats och här berättar lagledaren Jennie Soriano om hur det gick.

Det svenska landslaget bestod av Jonna Bergström (fotograf), Ingvar Eliasson (assistent), Tobias Dahlin (Fotograf), Henrik Bengtsander (assistent) och Jennie Soriano (lagkapten).
Avresedagen kom med stormsteg och det var dags att ge sig iväg för att försvara det skandinaviska guldet som den norske Espen Rekdal kammade hem under förra världsmästerskapet i Korea 2009. Vi hade planerat in några extra dagar innan själva tävlingen skulle börja för att bekanta oss med området, dykbåtar och hotell.
Väl på plats gav oss iväg på en av de stora och bekväma dykbåtarna. Några andra länder hade också dykt upp och vi var bara tävlingsdeltagare på vår båt. Dagen bjöd på sol, trevligt sällskap och fantastisk god turkisk mat. Dykningen blev vi dock inte vidare imponerade av, det var dåligt med både fisk och vegetation. Dykplatserna bestod av klippor och sten, men tyvärr inte de där häftiga formationerna som annars Medelhavsdykning kan erbjuda. Det blev något av en besvikelse och alla fotografer ombord började fundera hur de skulle hitta motiv till tävlingsbilderna. Dagen därpå blev vi däremot positivt överraskade när båten förde oss till dykplatserna Big reef och Small reef. Här var det en helt annan flora och det marina livet frodades på dessa platåliknande rev som ligger mitt ute i öppet hav och därför är mer utsatt för strömmar som för med sig nytt syrerikt vatten.
Tobias har lite otur under de första träningsdagarna och får problem både med blixt och kamera. Som tur är har det norska lagets Lill Haugen en extra Nikon D 300 med sig som hon är snäll och lånar ut till Tobias. Han blir så tacksam så han bjuder Lill på middag i vår all inclusive-restaurang.

Stor öppningsceremoni
Öppningsceremonin var överraskande nervös och spännande på samma gång. Alla länder hade sina nationaldräkter på och blev inropade i bokstavsordning i ”stora salen”.  Där inne möttes man av applåder, fotografer och TV-team. Sedan hölls några tal av bland annat CMAS-representanter och efter det började mötet med genomgång av regler och dagsrutiner. Det var en del oenigheter och många olika åsikter och stämmor som ville höras, men till slut så lyckades man enas och de flesta blev nöjda.
Första riktiga tävlingsdagen började med många glada och entusiastiska samtal på bryggan, alla vinkar åt varandra och önskar lycka till. Lagen är uppdelade på båtar och dykställen beroende på vad man har önskat men även via ett slumpmässigt urval så att allt blir så rättvist som möjligt. Man har totalt två dagar med fyra dyk på sig att ta en tävlingsbild till var och en av de fem klasserna. När tamparna kastats loss var det dags för fotograferna att få sina minneskort och sätta in de i kameran, allt skedde under noggrann övervakning av tävlingsledarna. Efter en kortare briefing får alla 30 minuter på sig att göra sig i ordning, sen påbörjas dyktiden på 90 minuter.
Säkerheten runt hela arrangemanget är hög. Vi har två snabbare små...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser