DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
VR Technology VRX OLED
VR Technology VRX OLED
1 av 1

VR Technology VRX OLED

VR Technology VRX OLED

Av John Bantin
Det siger næsten sig selv, at en så avanceret dykkecomputer med så mange muligheder ikke nødvendigvis samtidig er markeddets mest brugervenlige instrument.

Om vanlig sportdykning är en relativt ung sport så är teknisk dykning med andra gaser än luft rena spädbarnet. Vi glömmer lätt att många av pionjärerna fortfarande är aktiva dykare. Kevin Gurr är en av dessa pionjärer och han har de senaste årtiondena försett tech-dykare med utrustning som hjälper dem att uppnå sina mål.
Några av hans idéer har varit långt före sin tid och en del av hans projekt har fallit på grund av överoptimism kring hur mycket dykare är beredda att betala för sina grejer.

Man måste kyssa många grodor innan man finner prinsen och Kevin har sannerligen haft sin andel grodor innan han lanserade sin VR3-dator. Men den led en del av att Kevin har en extremt komplicerad tankeprocess. Ingen kan påstå att det var en användarvänlig och enkel dykdator att ställa in, men länge var den enda dykdatorn som kunde hantera flera gaser på ett och samma dyk och den blev standarddatorn bland tekniska dykare, inte minst hos den växande skaran CCR-dykare.

Men i takt med att marknaden växte fick till sist även VR3 konkurrens från andra tillverkare. Kevins motdrag blev att introducera VRX som en mer användarvänlig modell. En version av VRX kan användas ihop med rebreathers från VR Technology som till exempel Sentinel.

Under tiden har trådlös integration med dykarens gasflaskor blivit vanligt. Men tekniken kostar licenspengar för andra att bygga in i sina datorer. En annan nyhet är användandet av OLED-displayer i dykdatorer. Dessa displayer är självlysande och kan visa färger.
Intressant nog började Kevin Gurrs VR Technology att samarbeta med den amerikanska tillverkaren Oceanic, under ledning av Bob Hollis, en annan gammal pionjär. En av Bobs söner ville gärna utveckla en gren av Hollis imperium som var dedicerat till teknisk dykning och rebreatherteknik, speciellt inom området som matchar PADIs kriterier för rekreationsrebreathers. Hollis tillverkar nu Explorer-rebreathern och marknadsför en dator från VR Technology som heter DG05. Den har OLED-skärm och trådlös gasintegration på samma sätt som Oceanics egna datorer har.

Samarbetet går åt båda hållen. Kevin skickade mig den senaste versionen av VRX OLED som är identisk med Oceanics dator och som också har trådlös gasintegration.
VRX kan levereras i olika versioner som är redo för att användas i alla former av dykning, från sportdykning med luft eller nitrox till trimix i både öppna, halvslutna och helslutna system. Den kan hantera open circuit bailout-gaser om en rebreatherdykare väljer att byta till sin bailout under dyket. Den fungerar också med Optocon infraröda interface som finns till Sentinel CCR och ett par andra maskiner.

OLED-skärm
Jag har fått veta (men är inte säker på om det stämmer) att OLED-displayer kommer från sjukhusindustrin och bara finns i två storlekar. Den här datorn använder de mindre av de två men all nödvändig information har fått rimligt med plats. Instrumentet ställs in med hjälp...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser