Vi glider ner vid skrovsidan för att komma i lä från strömmen.
Vrakdykning i Polen
Jag har alltid fascinerats av vraken i Östersjön, och jag har gjort hundratals dyk på den svenska ostkusten, men nu var det dags att utforska en liten del av vrakbeståndet på den andra sidan “pölen”, närmare bestämt i Polen. Resan anordnades av Stockholmsklubben LM-DYK, och planen var att dyka under fyra dagar i Gdynia. Den femte dagen i öppet hav, några mil västerut.
► Det är en lördagseftermiddag i mitten av juni, när nio förväntansfulla dykare rullar på färjan i Nynäshamn med destination Gdansk. På båten blir det gott om tid för dyksnack, några öl och en gemensam middag. Strax före klockan 12 den följande dagen lägger fartyget till i hamnen i Gdansk. Vi kör till dykcentret Centrum Nurkowe i Gdynia, som ligger en knapp timmes körtid bort, där ägaren Lukasz möter oss. Han bjuder på kaffe i trädgården bakom dykcentret och berättar om planerna för veckan.
Färden går sedan vidare till hotellet där vi ska bo, och efter att vi checkat in promenerar vi ner till sandstranden som ligger fem minuter från hotellet. Här finns också ett marint museum och hamnen där det ligger flera imponerande fartyg. Det blir en lugn söndagseftermiddag och en del förberedelser av dykutrustningen.
Torpedanläggning från andra världskriget
Den första dykdagen lastar vi vår utrustning ombord på dykfartyget “Torr” som ligger nere i hamnen. Fartyget är relativt stort med gott om plats och har även en bekväm dykhiss bak. Veckan inleds med ett enklare dyk på en gammal anläggning för tester av torpeder, som tyskarna byggde under andra världskriget. Vi simmar runt byggnaden som är cirka 100x100 meter. Här och var finns stora öppningar som man kan simma in i, och efter några insimningar i byggnaden har vi tappat orienteringen för vilken sida vi befinner oss på. Vi går upp ytan och märker att båten inte är så långt borta och ytsimmar dit.
Dagens andra dykplats blir vraket av fartyget Delfin, som ligger med slagsida åt babord på 20 meters djup. Vi tre rebreather-dykare teamar ihop oss och hoppar i. När vi kommer ner på fören är det rejält strömt, vilket tydligen är ovanligt här. Anders fäster en blixtlampa på linan, och jag går ner vid skrovsidan för att komma i lä från strömmen. När vi rundar aktern gör sig strömmen påmind igen, och det går långsamt framåt. Uppe på däcket sjunker vi ner i lastrummet och pustar ut lite, innan vi fortsätter tillbaka mot fören. Väl uppe på båten diskuterar vi lite vad vi kan förbättra inför kommande dyk.
Dyk på ubåt
Dagen därpå åker vi över till Hel, som ligger på en halvö utanför Gdynia. Här dyker vi på ubåten ORP Slazak. Vi sjunker ner längs linan, och efter 20 meter mörknar det snabbt. Blixtlampan fästs på linan nere på 30 meter, och vi landar strax bakom ubåtens torn. Jag försöker fota, men det är på tok för mörkt, och videolamporna lyser bara upp partiklarna i vattnet. Det är alltid spännande med ubåtar, men när man har simmat ett par varv över dem, brukar man ha sett det mesta. Efter en halvtimmes bottentid tycker vi att det räcker och
tummar dyket.
Efter ubåten passar det bra med ett lite grundare dyk på vraket ORP Grozny. Här är det betydligt ljusare och man får en bra överblick över vraket. Det går att simma igenom bryggan, och vi kikar ner i lite olika utrymmen, men det finns inte så många detaljer kvar på vraket.
...
Geografi Gdynia ligger i den norra delen av Polen vid Östersjökusten. Kusten i norr är flack och sandig med talrika grunda strandsjöar. I den stora Gdańskbukten mynnar landets största flod, Wisła (Weichsel,...