DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Yap

– där mantorna bor

Text och foto: DYK

Yap är en liten ö men likafullt världsberömd som dykresemål. Där lever nämligen mer än 100 bofasta mantor. Rockorna har gjort att öns dykcentra kan erbjuda garanti för att få se manta. Därför flockas dykare där.

Öns frodiga tropiska grönska förvånar nästan alla besökare. Öborna har envist stått emot alla former av massturism. De har sett till att deras idylliska ö fått förbli just – idyllisk. Nationen består av 130 öar utspridda över 600 sjömil i Stilla Havet. Brännpunkter för dykning och övrig turism är de fyra öarna Yap, Tomil-Gagil, Map och Rumung. De ligger tätt tillsammans och är åtskilda bara av smala sund. Det hela är omgivet av en krans med korallrev.

Mantorna lever huvudsakligen i två av sunden. De flyttar mellan dem beroende på årstid. Under vintrarna – november till mars – håller de till i Mi’l Channel. Den leder ut från nordvästra lagunen till Filippinska Havet. Mantorna vistas där för att para sig och njuta av kroppsvård vid de många putsarstationerna. Under de lugnare sommarmånaderna vandrar de till öns andra sida. Där följer de strömmen som på förmiddagarna sköljer in och ut genom Goofnuw Channel. Djupet här ligger mellan 15 och 22 meter. Varje dag simmar de in genom det trånga sundet och turas om att ställa sig vid ett stort korallhuvud. Där väntar de på att en hel armé av små putsarfiskar ska plocka dem rena från hudparasiter, smuts och hudflagor. Ibland kan man få se hur tre, fyra mantor väntar i kö för att bli putsade. Totalt finns tre putsningsstationer i Goofnuw Channel. En av de mest berömda platserna är Merry Go Round som ligger i slutet av kanalen. Här är visserligen sikten ofta dålig men mantorna ses ofta utföra vackra loopar över ett område men sk lettuce coral. Andra dykplatser är Manta Rock och Car Wash, båda är koralltoppar som når upp till ca 10 meter. Här samlas mantorna vid ebb.

Korallblocken utgör ett idealiskt skydd för tidvattenströmmarna som kan nå upp till 4 knop i kanalen. Deras dagsprogram är lika förutsägbart för dykcentren som tiden för rusningstrafik i en storstad och ofta är det morgondyken som är de bästa. Under ett och samma dyk är det inte ovanligt att möta 10-12 olika individer, alla med ett vingspann som närmar sig 4 meter.
Med rätta är Yap välkänt för sina ”djävulsrockor”. Ändå är de långt ifrån allt som platsen har att erbjuda. Havet runt de här tropiska stillahavsöarna är översållat med underbart vackra rev. Det finns ett helt virrvarr av tidvattenskanaler och –sund. Till och med ett smärre grottsystem.
Yap Caverns återfinns på öns södra udde. Platsen är en labyrint med tunnlar, grottor och klyftor mellan korallerna. Området är fiskrikt och har gott om haj. Speciellt uppskattade är vyerna där solstrålarna spelar ner genom öppningar i koralltaket.
Goofnuw Mini Wall är ett annat superbt ställe. Vanligen besöker man det i samband med ett strömdyk i ett av mantornas sund. Hajarna brukar flockas där sundet mynnar mot havet. Täta ”väggar” av småfisk dansar i det snabbt strömmande vattnet. Lighthouse Pass är platsen för ett annat strömdyk. Där finns chansen att se stora högsjöarter. Med sin belägenhet ungefär halvvägs ner genom ögruppen mynnar sundet i lagunen Tomil-Gagil...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser