DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Å ena sidan och den andra
Från början användes sidomonterade flaskor av grottdykare för att kunna ta sig igenom trånga passager. Men tekniken sprider sakta men säkert sig långt utanför grottdykningsvärlden.
Å ena sidan och den andra
En av de största fördelarna är att man har omedelbar tillgång till regulatorerna och lättare kan lösa problem, till exempel vid en frysning.
Å ena sidan och den andra
De två gummiremmarna håller kranarna tätt intill kroppen så att strömlinjeformen blir optimal.
Å ena sidan och den andra
En övning under kursen går ut på att koppla loss den nederska karbinhaken på flaskorna så att man kan hålla dem framför sig i riktigt trånga passager, eller kanske bara justera placeringen.
Å ena sidan och den andra
Hollis SMS 100 sedd bakifrån där man ser metallfästena till flaskornas nedersta karbinhakar samt gummiremmarna som håller regulatorerna in mot kroppen.
Å ena sidan och den andra
Framifrån liknar Hollis SMS 100 en traditionell vingväst med sele. Bara gummibanden avslöjar att den är avsedd för sidomonterade flaskor.

Å ena sidan och den andra

Är sidomonterade flaskor bara den senaste flugan?

Av John Bantin

Vi är vana vid att bära våra flaskor på ryggen. Är vi alltför vana? Glömmer vi bort att det kanske finns bättre sätt? Sidomonterade flaskor tycks vara senaste flugan. I stället för en dubbelapparat på ryggen har dykaren en flaska under vardera armen. Vi tittar närmare på fördelar, nackdelar och på den nödvändiga utrustningen.

Varför gillar grottdykare sidomonterade flaskor bäst? För det första för att de ger bättre position i vattnet. Ännu viktigare är att du kommer åt flaskornas ventiler omedelbart. Det medför många säkerhetsmässiga fördelar.
Säg att du exempelvis har en regulator som friflödar. Då kan du helt enkelt stänga flaskan. Du har fortfarande tillgång till gasen genom att öppna bara när du andas in och stänga mellan andetagen. Besvärligt? Javisst. Men det kan rädda livet på dig.
Två sidomonterade flaskor är helt oberoende av varandra. Inget mellanstycke förbinder dem. Att stänga gasflödet är enklare än när flaskorna sitter på ryggen. Du har ju ventilerna rakt under näsan på dig.
Att kunna manövrera bägge flaskorna var för sig är viktigt för en dykare som ska simma genom en trång passage. Då är det enkelt att lossa flaskorna ur fästena och skjuta dem framför sig utan att avbryta andningen. Flaskornas översta delar är ju fortfarande fastgjorda i remställets D-ringar vid skuldrorna.
Naturligtvis ger det även fördelar när man ska gå upprätt och bära flaskorna före och efter dyket. Man behöver inte luta sig framåt för att hålla balansen. Det tvingas man ofta göra med en tung dubbelapparat på ryggen.
Jag är egentligen ingen riktig grottdykare. David Jones på Triton Scuba ringde ändå upp mig och frågade om jag ville vara med på en ”sidemount”-kurs. Inbjudan sammanföll med att den nya vingvästen Hollis SMS 100 kom till redaktionen. Västen är speciellt utformad för att användas med sidomonterade flaskor.

”Hur svårt kan det vara?” tänkte jag. Allt verkade så enkelt och självklart. Jag ville gärna prova Hollis SMS 100. Jag har också stor respekt för David som instruktör. Alltså klev jag upp tidigt en morgon och körde till Wobster för att slå följe med honom. Jag fick sällskap av den pensionerade brandmannen Nigel Wade. Han blev övertalad att ställa upp som fotograf.
Numera är vi vana vid att se tekniska dykare med etappflaskor vid sidan – eller rebreatherdykare med nöduppstigningsflaskor. Idén med sidoflaskor har därför så småningom kommit att förknippas med avancerad dykning. Så behöver det inte alls vara.
PADI-kursen Open Water Side-mount Diver Specialty varar i två dagar och inkluderar fyra dyk. På kursen lär man sig helt enkelt att ersätta den eller de flaskor man annars skulle ha haft på ryggen med sidomonterade flaskor. Det är egentligen inte en kurs i teknisk dykning. Ändå kan metoderna man lär sig på kursen enkelt överföras till ”riktig” teknisk dykning. Kursens upphovsman är den amerikanske grottdykaren Jeff Loflin.

David Jones inledde med att berätta lite om bakgrunden och de ovannämnda fördelarna med sidomonterade flaskor. Han framhöll också finesserna när man dyker från gummibåt. Det är mycket bekvämt. Man sitter i båten med västen påtagen. När man är klar att hoppa i vattnet lutar man sig framåt och spänner fast flaskorna där de står. Man slipper alltså sitta hela vägen till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser