DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – UK HangAir dräkttork
Test – UK HangAir dräkttork
Test – UK HangAir dräkttork
UK HangAir är en galge med breda skuldror. Den håller dräkten öppen. En inbyggd fläkt blåser ner luft till botten av dräkten.
Test – UK HangAir dräkttork
UK HangAir är en galge med breda skuldror. Den håller dräkten öppen. En inbyggd fläkt blåser ner luft till botten av dräkten.

Test

– UK HangAir dräkttork

Av John Bantin

Hur många av er hänger torrdräkten på tork i badrummet? Andra familjemedlemmar protesterar. De är irriterade. Likafullt luktar dräkten illa nästa gång du ska använda den. Jag har provat allt. Hela sortimentet från hopknycklat tidningspapper till påsar med kiselgel.

Underwater Kinetics är ett amerikanskt fabrikat. De tillverkar en mängd välrenommerade undervattenslampor i olika storlekar. Nu har de hittat på en bra lösning på problemet att torka torrdräkter. Det är en galge med breda skuldror som håller dräkten öppen. Galgen har en inbyggd fläkt som blåser luft ner i botten på dräkten.
Fläkten är inte precis ljudlös. Du kanske blir tvungen att hänga dräkten i sovrummet. Oväsendet håller dig förmodligen vaken hela natten. Det var inte så enkelt att trä upp galgen genom latexmanschetten i halslinningen på min dräkt från insidan. Den kröp ur ett par gånger när jag stängde dragkedjan. Min torrdräkt med teleskopisk överdel är ganska lång. Alltså var det inte lätt att hitta ett ställe där den kunde hänga fritt. Lösningen blev en krok ända uppe i innertaket.
Själva galgen är tillverkad av stabil plast. Tillsammans med stålkroken kan den bära upp till 45 kilo. Elsladden är tillräckligt lång. Tillverkaren har tänkt på att galgen måste sitta högt och att eluttag oftast finns nere vid golvet. Man startar fläkten med en enkel tryckknapp.
Dräkten blev prydligt uppblåst. I det bifogade pressmeddelandet läste jag att fläkten transporterar 3,4 liter luft per minut. Jag kunde naturligtvis inte se vad som hände inne i dräkten. Ändå var jag säker på att den blev torrare än om den låg ner eller var draperad över något. Så var det bara att vänta på att den skulle torka. Det var ett lämpligt tillfälle att läsa instruktionerna.
Man kan ställa in torkgalgen på ”High” när det är bråttom och på ”Low” när det är gott om tid. Jag kunde också läsa mig till att inga delar av produkten är ätliga. Och att kika genom ventilen mot något ljust kan vålla ett epileptiskt anfall. De tar inga risker i Amerika!
Jag försökte undgå bägge farorna. Sedan kunde jag även läsa i texten att HangAir WDS är ett system för att torka våtdräkter! Att hela konstruktionen är beräknad för blöta våtdräkter!!
Må det vara hur det vill med det. Den här mackapären gör en våtdräkt ELLER en torrdräkt torr invändigt på några timmar. I det här fallet tog det ungefär sex timmar. Förr i världen kunde det ta flera dygn. I vissa fall lyckades det aldrig.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser