DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis

10 tips

– för at bli en bättra buddy

En viktig del av säkerheten för dykning handlar om din buddy. Här är tio tips för att förbättra just den aspekten ...

1. Dyk med någon du känner
Många vänskapsband har skapats genom det gemensamma intresset för dykning. Detta beror utan tvekan på det faktum att den icke-verbala och närmast telepatiska samarbetsförmågan, vilken ofta uppstår mellan två samverkande individer, är bland den bästa teambuilding som finns. Det är naturligtvis inte alltid möjligt, men försök att dyka med någon du redan känner sedan tidigare.

2. Intervjua din buddy
Om du inte känner din parkamerat sedan tidigare, försök då att bekanta dig med honom eller henne före dyket. Prata med varandra och ta reda på om ni har liknande dykintressen och en gemensam syn på säkerhet. Om du inte känner dig bekväm med din buddy, dykförhållandena eller situationen i övrigt, så bör du avstå från att dyka.

3. Planera
En dykplan behöver inte vara komplicerad, men många frustrerade situationer som kan uppstå under själva dyket kan undvikas, om ni är överens om en gemensam plan. Se till att ni är eniga om de grundläggande principerna innan varje dyk. Vad är målet? Hur långt ifrån varandra kommer ni att vara? Hur länge och hur djupt vill ni dyka? Hur ska ni kommunicera och navigera? Vilka procedurer ska användas i en nödsituation?

4. Uppdatera signaler och nödprocedurer
Faktum är att det finns ganska få standardiseradse handssignaler. De övriga kan variera mellan olika organisationer, klubbar och länder. Lägg lite tid på att gå igenom signaler och kommunikation så blir det enklare. Se även till att bekanta er med varandras konfiguration beträffande alternativa luftkällor och övrig nödutrustning.
 

5. Samma mål med dyket
En av de viktigaste detaljerna när det gäller sammansättning av ett dykpar eller team är att de har samma mål med dyket. En undervattensfotograf och en dykare som testar sin nya utrustning är inte det mest...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #45:

SOME images:
, , ,

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser