DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto

13 torra tips

– del 2

Av: John Liddiard

DYK trotsar den vidskepelsen och ger dig istället en guide med våra 13 torraste kameratips. Tips 8 och 9.

 8 Det kan finnas en hake
Jag fick äntligen höljet för min digitala kompaktkamera levererat. O-ringen var torr och behövde smörjas. Jag lossade ringen ur spåret. Men jag hade inte lagt märke till en pinne som spännet tar spjärn mot när man ska öppna höljet. Pinnen grep tag i O-ringen och nöp ut en bit gummi när jag drog.
Innan jag ens kunde prova mitt nya hölje måste jag alltså köpa en ny O-ring. Jag köpte faktiskt tre. Då fick man mängdrabatt. Nu är jag ytterst medveten om pinnen mittemot spännet. Jag vet hur jag ska hantera prylarna. Sedan dess har jag inte skadat någon O-ring. De två andra ligger kvar i lådan med reservdelar.  

________________________________________________________________________________________________

 9 Rengör och smörj O-ringen
Så snart O-ringen är lossad ur spåret är det dags att rengöra den. Allt befintligt fett ska bort tillsammans med smuts som har fastnat i det. Ljummet tvålvatten är bäst. Jag skvalpar runt ringen och stryker av den med fingrarna tills inga spår av det ursprungliga fettet finns kvar. Sedan sköljer jag ringen och hänger upp den på tork.
I snabba lägen kanske ingen tvättmöjlighet finns till hands. Då torkar jag bort det mesta av fettet innan jag slickar O-ringen ren. Tungan är utomordentligt känslig för att få bort de sista kvarvarande fläckarna av salt eller smuts. Jag har redan skrivit om hur man rengör O-ringar på det sättet. Då påpekade en läsare att silikonfett kan orsaka cancer. Nåja – det kan ganska många ämnen göra. Jag sätter ju inte precis i mig några större mängder!
Jag sparar med att återfetta O-ringar tills precis innan de ska sättas tillbaka i spåret. Då är risken mindre att det fastnar ny smuts på den nyinfettade O-ringen medan den ligger och väntar.
Kom ihåg att O-ringen bara ska fettas in precis så mycket att den kan glida i sitt spår. Överflödigt fett ökar bara risken för att smuts fastnar i det. O-ringen som tätar mellan halvorna på ett kamerahölje kräver smörjning nästan enbart när höljet ska öppnas och stängas. Bara en ytterst liten klick fett behövs. Stryk ut fettet på O-ringen med fingrarna tills hela ringen är blank och känns hal. Inga klickar av överflödigt fett får sitta kvar.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser