DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Ungdomar dyker med undervattenskamera
Välj enkla dykplatser för dina första dyk med en kamera så att du slipper stress och får träna på avvägning med kameran.

TAKE NOTHING BUT PICTURES…

– Ungdomar dyker med undervattenskamera

Text & Foto: Magnus Lundgren

Vissa uppfattar undervattensfotografering som både dyrt och komplicerat, och många dykare tvekar därför att låta sina barn prova på UV-foto. Det är synd, för det är relativt enkelt att låta nästa generation få uppleva glädjen med att föreviga och dela med sig av sina dykupplevelser. Faktum är att det är enklare och billigare än någonsin, och dagens unga har lätt att ta till sig ny teknik och lär sig snabbt. Här får du några tips för att komma igång.

►  Ute på det grunda husrevet stannar Signe, 12 år, upp över sanden och lossar den lilla kameran som hänger med karbinhake på dykvästen. Vi har upptäckt en armada av tioarmade bläckfiskar som Signe börjar fotografera i det vackra solljuset. Nästa motiv är en söt Fåret-Shaun-nakensnäcka som blänger tillbaka på mig och min dotter från ett litet grönt löv. Den är mini-liten, 1 cm, men mikroskop-läget på kompaktkameran fixar även en så liten krabat. Signe tycker det är kul att dyka med en kamera.

Intill den lilla Fåret-Shaun-nakensnäckan är Signe försiktig och tar sin tid för att få till en skarp bild. Tillsammans kollar vi på bilderna där under ytan, och Signes ögon skiner upp när hon ser resultatet. Tiden flyger fram medan vi rent geografiskt sniglar oss fram på dykplatsen. När dyket avslutas har vi bara simmat 50 meter på en timmes dyktid, 25 meter västerut och sedan tillbaka. Det blir ofta så när man fotograferar små motiv, och tillbringar så kallad kvalitetstid med dem.

Menar du en mobil?
Det blir så tydligt när jag frågar unga personer om de vill ta bilder under ytan. Jag får ofta motfrågan; ”Menar du med en mobil?”. Jag inser att det finns en helt ny generation människor därute som aldrig har använt någon annan kamera än den som finns i mobilen. En kamera som är uppkopplad på internet till världens olika plattformar. Det är just så det fungerar för ungdomar idag.

Dagen innan våra första fotodyk har jag en kort genomgång av kameran Olympus TG-6 vid poolen med systrarna Signe, Tove och Maja. Vi kollar in var knappar och reglage sitter, hur de olika programvalen fungerar och kikar på andra användbara funktioner för att snabbt komma igång. Hela den dagen badade alla tre med kameran i poolen och det var mycket mer lek än allvar. Till kvällen kollade vi på deras alster och, förutom en massa skratt, blev det ett inspirerande tillfälle för frågor, och jag kunde ge värdefull feedback inför de kommande kameradyken i havet.

Enkelt, kul och vackert
Att ta bilder under ytan är så mycket enklare än vad de flesta förväntar sig. Det finns en gammaldags bild av att det är dyrt, komplicerat och svårt. Så är det inte alls idag. Det går alldeles utmärkt att börja med ”bara” en liten kamera i ett uv-hus. Dagens kompaktkameror, mobiler eller så kallade actionkameror (exempelvis GoPro) är ju små och lätta att ha med, och idag är de också extremt användarvänliga. Enligt min uppfattning är nyckeln till att få unga personer intresserade av just uv-foto att börja så enkelt som möjligt. De vill ju prova, de vill komma i vattnet, utan alltför mycket tålamodskrävande teori. 

Det blir ju extra kul när de lyckas ta vackra bilder. Börjar ni i klart vatten med gott om solljus, som där vi var vid...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

INDONESIA - Bali Dive Resort and Spa - Tulamben - Review - GoproHero4
INDONESIA - Bali Dive Resort and Spa - Tulamben - Review - GoproHero4
Macro Diving - Bali Dive Resort & Spa
Macro Diving - Bali Dive Resort & Spa
Läs artikeln i DYK #57:

SOME images:
Ungdomar dyker med undervattenskamera, Ungdomar dyker med undervattenskamera
Välj enkla dykplatser för dina första dyk med en kamera så att du slipper stress och får träna på avvägning med kameran.
, Ungdomar dyker med undervattenskamera
Det flesta kompaktkameror funkar bra med mellanstora och små motiv. För stora vyer och motiv (vidvinkel) är det bäst att använda en extra lins.
, Ungdomar dyker med undervattenskamera
Ett stim korallmalar drar fram i snygg formation likt ett tropisk grodyngelstim i havet.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser