Ronnie Svensson
Under vattnet och i luften
Snöstorm”. Det är allt jag loggat från ett av mina första dyk med kamera, och jag hade precis lärt mig innebörden av backscatter.
Året var 2006 och Ronnie hade åkt till Egypten på dykresa med sin flickvän. I bagaget fanns den nyinförskaffade kameran, en Canon Powershot S80, och den lilla externa blixten. Han trodde som så många andra att blixten enkelt skulle göra underverk för fotograferandet under ytan, men nu hade han precis blivit varse om att så var inte fallet.
Många dyk senare, varav otaliga på Sverige-kända ”Ön på Limhamn”, var han dock fast i fotograferandet och skaffade efter några år en systemkamera, en Nikon D80. Den har han hållit fast vid därefter. Numera tycker han inte att ett dyk känns komplett om inte kameran får följa med, och då helst med ett makroobjektiv monterat. Ronnie erkänner att orsaken till att vidvinkelobjektivet länge fått stanna på land var att han upplevde det svårhanterligt under vatten. Träning och goda vänners undervisning har dock gjort att han numera allt oftare förevigar undervattensvärlden även genom vidvinkel.
Ronnie är 36 år och bor på en hästgård strax utanför Lund, och arbetar till vardags som sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Lund. Vänner undrar ibland vad som är fel på honom, eftersom hans fotograferande kretsar kring två, enligt dem, ganska udda områden; undervattensfoto och flygfoto från paramotor. På frågan vilket som är roligast tvekar han, men erkänner att vid bildvisningar brukar dykbilderna vara de mest uppskattade.
För två år sedan ställde han upp i SM i UV-foto och placerade sig då som sexa, och förhoppningen var att 2010 åtminstone kunna behålla den positionen. Det visade sig gå bättre än så, och Ronnie blev en stolt svensk mästare i UV-fotografering.
Utrustning
Nikon D80 med undervattenshus, portar och blixtarmar från Sea&Sea, Sea & Sea undervattensblixtar (YS-110 och YS-120), Nikon 10,5 mm 2.8 fisheye, Sigma 10-20 mm 4-5.6, Nikon 18-55 mm 3.5-5.6, Sigma 50 mm 2.8 makro, Nikon 105 mm 2.8 makro.