DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Arcansas – vraksafari på Öland
Skriners snygga profil tagen lite från babord sida. Härifrån ser man tydligt att hennes slagsida och slanka figur. En vacker skonert på en vacker plats intill Blå Jungfrun.
Arcansas – vraksafari på Öland
Den nya vrakdykarbåten Arcansas på Öland är rejält byggd med stora utrymmen för dykaren.
Arcansas – vraksafari på Öland
På Skriner finns det mycket lösöre kvar som är kul att stanna upp vid och dessutom ger det vraket en fräsch känsla.
Arcansas – vraksafari på Öland
Vraket Skriners fantastiska bog med sina vackra ornament och förens långa spröt. Jag utforskade den spetsiga fören noga men letade mest efter kameravinklar vilket är ett fynd i sig.
Arcansas – vraksafari på Öland
Fotogeniska Hantverkarens ståtliga för med kättingarna dinglande på var sin sida. Det är en stor båt med massor av möjligheter att fotografera kaxiga vrakbilder.
Arcansas – vraksafari på Öland
En glad vrakdykare njuter av en riktig “Lapin Kulta-solnedgång” efter dagen sista dyk och man blir ju extra glad när det luktar mat efter ett långt dyk.
Arcansas – vraksafari på Öland
Magnus Persson kollar in bygget uppe på vackra Lilly. Vi tittade ganska noga men den berömda spritlasten lyste med sin frånvaro.
Arcansas – vraksafari på Öland
I andra lastluckan på Lilly står den här ”Professor Baltazar-maskinen” som garanterat är Neptunbolagets pump som skulle hålla Lilly flytande när hon bogserades.
Arcansas – vraksafari på Öland
Lilly ligger som en“Kalle Anka-båt” på ljus sand och har ofta bra sikt. Här hennes för med det enorma ankaret på babords sida. Man kan skönja förens stora hål på babords sida längst ner mot sandbotten.

Arcansas

– vraksafari på Öland

Av Magnus Lundgren
En sen sommarkväll stod vi på en slät cementkaj i Öländska Bödas hamn. Vi lyfte blickarna mot skyn. Och där uppe, inramad av natthimlen, såg vi båtens brygga. Jag häpnade av vrakdykarbåtens enorma storlek. Min parkamrat Persson försökte få ihop sin minnesbild av ”renoveringsobjektet” Arcansas som han sett henne tidigare, med den guldglänsande båten som vaggade framför oss. Persson muttrar något om alkemi när Hasse, eldsjälen, dyker upp på plattformen med ett brett leende. Instinktivt vet jag att det kommer bli en intressant jungfrutur med Ölands nya vrakdykarbåt.

Hasse Johnsson startade dykcentret Long Island Divers, LID, i Byxelkrok på norra Öland 1993 och använde länge en fin fiskebåt, kallad Midland, för att ta ut vrakdykare på högklassiga Öländska vrak. I oktober 2007 sprang han på Nordsjötrålaren Arcansas. När något kallas ”renoveringsobjekt” skall man ju alltid vara på sin vakt men Hasse såg förbi varningsklockorna. Han såg en perfekt dykbåt. Magnus Persson, min parkamrat på denna turen, var med honom och han såg något helt annat.
Kort sagt var Hasses vision lika stark som galen och han tog sig an projektet Arcansas fullt ut. Det har tagit honom, och många av hans kollegor, nära och kära, 2,5 år av dedikerat svettigt arbete att förvandla renoveringsprojektet till visionen - en totalrenoverad expeditionsbåt i stål med gott om plats ombord som garanterat tål tuffa tag till sjöss.

9 knop
Vår första morgon välsignades av ett fantastiskt väder. Lite vind och strålande sol som det ofta är på sommaren häromkring. Arcansas lämnade Böda och drog norrut i stadiga 9 knop medan vi käkade en rejäl frukost. Det är en bardisk som skiljer salongen från köket vilket ger öppen och gemytlig känsla. Marta, Hasses fru, som skötte byssan på resan pratade glatt med oss därinifrån. Hon gjorde det tydligt att dykning inte är något för henne!
 Efter frukost kör Hasse en rejäl båtorientering där vi får kolla in båtens tre olika däck. Överst finns ett enormt stort soldäck och bryggan. På nivå två, eller huvuddäck, finns köket, salongen som också har en soffa/TV avdelning, toaletter och dusch. Huvuddäck har också en så kallad crew avdelning med kojer, skans och personalkök. Underdäcket har 6 stycken tvåmans hytter med en relaxavdelning.
När vi kommer akterut på huvuddäck stannar vi i det stora omklädningsrummet. Det är dags att rigga och vi packade upp alla pinaler i lugn och ro där. Det kändes lite lyxigt med så gott om plats ombord på en båt. Precis utanför finns ett lika rymligt dykdäck där vi snart riggade luftpaket i solen. Jag frågade Hasse vad idén är att göra med Arcansas som hyser plats för 12 gäster och 4 personal?
– Jaa, tanken var att bygga en dykbåt utöver det vanliga med komfort, god mat och bra dykning. Vi kommer att köra vrakexpeditioner runt hela Öland. Men vi kan ju även köra andra dykturer runt resten av Sverige, ja Norden. Vi börjar runt Öland helt enkelt.
All utrustning låg snart klar när vi rundade Ölands norra udde och gled in sundet. Hasse riktade in fören mot nationalparken Blå Jungfrun. Med en stor kopp kaffe på bryggan och fin utsikt närmade vi oss en röd granitö i nordligaste Kalmarsund. Blå Jungfrun, eller Blåkulla som ön också kallas, är i sig väldigt mytisk med labyrinten, stenförbannelser, sägner om häxor, häxsabbat och trolldom. Till historien hör att ön köptes 1925 av Torsten Kreuger, bror till den mer kände Ivar Kreuger. Han skänkte sedan Blå Jungfrun till staten ett år senare för ombildandet till en nationalpark...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser