DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Norrländska vrak
Det finns många intressanta detaljer att studera inne i Alma II. Här ses tvättställ, vattenkranar och överskåp.
Norrländska vrak
Undervattensskotern är ett utmärkt hjälpmedel för att utforska det 105 meter långa vraket efter Syria.
Norrländska vrak
Ratten på Robur II är magnifik. Bakom denna ligger signalflaggorna fortfarande fint inrullade i sina fack.
Norrländska vrak
En rejäl och korrekt utformad dykstege är ett måste på en fungerande dykbåt.
Norrländska vrak
Syria sänktes av den ryska ubåten Viepr (som betyder vildsvinet). Här ses ett badkar inifrån Syria.

Norrländska vrak

Text och foto: Mattias Sellin

Vid riktigt dåligt väder har Bjuröklubb ofta inneburit två val för fartygsbefäl. Rusta för en besvärlig passage eller gå in till hamn för att invänta bättre väder. Det första alternativet har för många fartyg inneburit ett tragiskt öde. Idag finns mer än 28 registrerade förlisnings- och vrakplatser i området mellan Vånören – Grundskatan, vilket med stor sannolikhet gör det till norra Västerbottenskustens största skeppskyrkogård. Välkommen på en vrakhajk av absolut högsta klass!

Bjuröklubb ligger sex mil sydost om Skellefteå och utgör Västerbottens ostligaste utpost i havet. Området, som 1976 blev ett naturreservat. har sedan urminnes tider varit känt av fiskare och annat sjöfolk.  I historieböckerna går det att läsa om den inre segelled som skall ha använts fram till 1000-talet e Kr. Genom denna kunde sjöfolket undvika den ofta mycket grova och kraftiga sjö som förekom på det öppna havet utanför Bjuröklubbs udde. På grund av landhöjningen, ca 10 meter under de senaste 1000 åren, finns det inte längre någon möjlighet att använda denna passage.

Redo för avfärd
Runt Bjuröklubbs närområde finns det en mängd vrak att dyka på. Värt att nämnas är Ullånger, Robur II, Alma II, Syria, Friedrich Carow, Craigland och nere vid Ratan ligger det finska ångfartyget Meri. Tyvärr är inte samtliga av dessa vrak i absoluta toppskick men de kan ändå vara väl värda att besökas åtminstone en gång. Fokus detta år kom att ligga på tre vrak, Robur II, Alma II och Ss Syria. Dessa tre är de vrak som är i bäst skick och bjuder på många intressanta detaljer och intressanta förlisnings historier.
På vägen upp från Umeå till Bjuröklubb fick vi direkt känna på havets krafter i området. Dykbåten Kåre rullade friskt i sjön när vi rundade ett område som heter Ratan. Vågorna var så pass stora att de vid ett flertal tillfällen slog över fören och träffade styrhyttens glasrutor med full kraft.
Båten Kåre är bra anpassad för dykning. På det stora akterdäcket finns färdiga platser att ställa sitt flaskpaket på och längst bak är en kraftig dykstege monterad för att underlätta vid uppgång. Inne i båten finns 6-8 sovplatser, en fullt utrustad toalett samt ett funktionellt kök. Mängder av personlig utrustning hade stuvats på båten inför vrakhajken. Allt ifrån kompletta dubbelpaket, decoflaskor, undervattensskotrar, uv – fotograferingsutrustning hade klämts in. Förutom detta skulle en mängd av gemensam utrustning också få plats. Två kompressorer och två stora syrgasflaskor för nitroxfyllning hade fått sin specifika plats på båten. Ordning och reda måste gälla för att allt skall få plats och fungera smidigt.
På torsdagseftermiddagen var det dags för resans första dyk. Det var vraket efter den polska ångaren Robur II som skulle besökas. Förväntningarna inför dyket var extra stora eftersom detta är det vrak som sägs vara det bästa i området. Inget av vraken som besöktes under vrakhajken var bojade sen tidigare. Trots GPS och ekolod är det inte alltid så enkelt att hitta och boja ut ett vrak, helst inte i öppet vatten och med dåliga landreferenser. Allt går ändå mycket smidigt under vrakhajken. Det tar inte lång tid innan vraken är lokaliserade, bojade och klara för dykning. Äntligen kunde äventyret börja på allvar!

Robur II
Robur II byggdes av S.P Austin & Son i Sunderland, England 1909. Fartyget seglade till en början under namnet, S/S Deveraux. 1927 såldes hon till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta om fartygen

Namn Robur II
Typ Ångfartyg, Welldäckare
Byggd 1910, P Austin & Son i Sunderland, England
...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser