DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Artrikedomen i Danmark
Den tropiska koffertfisken med sin gula färg och lådform är väldigt lik sjuryggen när den är ung.

Artrikedomen

i Danmark

Text & foto: Helene-Julie Zofia Paamandia Paamand

Har du dykt i Danmark? Om svaret är ja, tyckte du då att allt bara var grönt och bekräftade det faktum att du föredrar varmt vatten och färger?

►  så I så fall hoppas jag att jag med den här artikeln kan sätta lite färg på den danska dykningen, och även sprida kunskap om den artrikedom vi har. Många av de fiskar vi ser utomlands har en kusin hemma hos oss. Jag tycker det är väldigt intressant att jämföra hur fiskarter beter sig olika beroende på vilket land man befinner sig i. Det är nämligen så att de flesta fiskfamiljer finns representerade över hela världen, men de kan se väldigt olika ut. Färger, fläckar och storlek kan skilja sig åt, men de liknar fortfarande varandra - och de är trots allt biologiskt besläktade.

Simpan – Skorpionfiskens förfader
När man dyker i Danmark stöter man på simpor nästan överallt. De är alltid kamouflerade , både bland stenar och på sandbotten. Vid en första anblick ser den ljus ut i färgen, men om man använder lampa och närmar sig, är det intressant att se hur lik den är skorpionfisken. Jag tycker att den danska rötsimpan är lite mer livlig. Den reagerar på ljuset och är väldigt nyfiken, om du har lite tålamod.

Skorpionfisken ingår i gruppen kindpansrade fiskar. Här ingår också drakfisk, krokodilfisk, stargazer och frogfish. Här hemma finner vi också bland annat knorrhane och marulk som tillhör samma ordning av fiskar. Särskilt marulken är kul eftersom den har ett fint skägg, vilket är väldigt likt det man kan se på både skorpionfisk och krokodilfisk.

Sjuryggen är också en slags ulk, men i den här artikeln tar jag mig friheten att jämföra den med den tropiska lådfisken, som egentligen inte finns representerad i Danmark, men jag tycker att sjuryggen liknar den i både i form och färg, och inte minst i sitt sätt att simma. Liksom lådfisken är sjuryggen ganska gullig som yngel. Den börjar sitt liv som en liten gul låda med väldigt små fenor på. Fenorna använder den för att hålla sig kvar på samma ställe, men också för att kunna fly från alla nyfikna dykare som vill se den lilla skönheten. Det är ett beteende som väldigt mycket liknar det hos den unga gula lådfisken, vilken utmärker sig med de karakteristiska svarta prickarna. Som vuxen blir sjuryggen blå, och det gäller även lådfisken. Sjuryggens rom anses vara en delikatess i det danska köket, men jag tycker att vi bör uppmuntra vänner och bekanta att låta den få vara kvar i havet, så att vi kan få se mer av de små gula charmörerna. På våren kan man se unga sjuryggar som gärna vill kamouflera sig i tång av samma färg.

Smörbult
En annan fisk som också finns nästan överallt är smörbulten. Den lilla nyfikna fisken finns i en mängd varianter och färger. Man känner igen den på dess karakteristiska ögon som sitter tätt och uppe på toppen av huvudet, istället för ett öga på vardera sidan av kroppen. Smörbulten lever vanligtvis i hål och tunnlar i sandbotten. Ofta lever de tillsammans, och ibland bor de också i ett slags kollektiv med räkor, vilka hjälper till att hålla gångarna fria från sand som ofta hamnar i deras hem. Det är ett...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Lillebælt danser i strømmen! Video: Helene-Julie Zofia Paamand
Lillebælt danser i strømmen! Video: Helene-Julie Zofia Paamand
Läs artikeln i DYK #60:

SOME images:
Artrikedomen i Danmark
Bilden togs i soluppgången vid dykplatsen Søbadet. En av de mest besökta dykplatserna i Danmark.
, Artrikedomen i Danmark
Den tropiska koffertfisken med sin gula färg och lådform är väldigt lik sjuryggen när den är ung.
, Artrikedomen i Danmark
Coryphella verrucosa rufibranchialis.
, Artrikedomen i Danmark
Spindelkrabban här är relativt naken. Många kräftdjur, som exempelvis maskeringskrabban, älskar att klä upp sig..

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser