DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Azorerna

Text och foto: Martin Örnroth

Azorernas isolerade läge långt ute i Atlanten har länge gjort att antalet besökare varit lätträknade. Men nu börjar allt fler få upp ögonen för ögruppen där naturen fortfarande är vild och havet friskt. En av orsakerna till den ökade populariteten är att det numera går att flyga charter direkt till huvudön São Miguel.

Vädret runt Azorerna måste betecknas som ombytligt, på gränsen till lynnigt, vilket gör metrologens arbete mycket svårt och förtroendet hos befolkningen är lågt. För den oinvigde liknar prognoserna ofta stryktipsets helgarderingar.

- Klart till halvklart med risk för regn, växlande vind och temperaturer mellan 15 och 25 grader.

Men faktum är att det inte är ovanligt att man får uppleva hela ”paketet” under en och samma dag. Även om det är grått och regnigt när du kliver upp på morgonen kan solen skina från en blå himmel när du sätter dig för att äta frukost, och tvärt om…

Bra att veta är också att man i samband med kvällsnyheterna ger en prognos för våghöjderna längs kusterna vilket naturligtvis är intressant för dig som planerar att dyka nästa dag.

Harpun Låter man blicken vandra längs öns grönskande klippor ned mot havet märker man snart att växtligheten ständigt tvingas ge vika när den närmar sig havet. Tidvatten, vinterstormar och rykande saltvatten har skapat ett sterilt bälte som varken markens eller havets frodighet rår på. Ett slags ingenmansland där endast havstulpaner och den grönsvarta algen Verrucaira tycks klara sig.

Men så fort man kommer ner under ytan kryllar det av liv. Vid lugnt väder kan man kika in i de grunda havspoolerna där gröna räkor, blennies och spongiekrabbor gömmer sig i håligheterna. På ett par meters djup börjar sedan bruna och röda alger ta över landskapet. De böljar sakta fram och tillbaka i takt med att vågorna når land. I den låga växtligheten hittar man ofta skorpionfisk, muräna, enorma sjöstjärnor och åttaarmad bläckfisk som tack vare sin kamouflageteknik är en utmaning även för den mest rutinerade dykaren.

Skulle du nu inte hitta någon bläckfisk så kan det också bero på att de lokala harpunjägarna hunnit före. Utrustade med cyklop, fenor och harpun kan de ta upp 20 kilo bläckfisk på en morgon och med tanke på att priset är ca 50kr/kg inser man snart att verksamheten är lockande. På en vecka kan en duktig harpunjägare få ihop till en normal månadslön.

Lava Azorerna ligger 1 300 km väster om det europeiska fastlandet, något som sörjer för att havet är rent och friskt. Positionen i Atlanten gör att Golfströmmen ständigt sveper runt dess kuster och att livet under ytan innehåller en intressant mix av varelser från varma och kalla vatten. Här finns papegojfiskar, tryckarfiskar, frökenfiskar, havsabborrar, örnrockor och baracudor. Lägg därtill valar och delfiner som ständigt penetrerar dessa vatten, särskilt under sommarmånaderna.

Till detta kommer Azorernas vulkaniska historia som naturligtvis också påverkat sceneriet under ytan. För ca 3 000 år sedan skedde ett vulkanutbrott i bergen ovanför byn Caloura på sydkusten. Glödande lava vräkte sig ut för sluttningarna och ner mot havet. När elementen möttes stelnade lavan först på undersidan medan den glödande ovansidan fortsatte att expandera ytterligare någon meter ut i...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi
Ögruppen tillhör Portugal och är belägen i Atlanten, 130 mil väster om fastlandet. Azorerna består av nio öar och här finns bl a Portugals högsta berg Pico s som reser sig 2 350 meter över havet. Störst...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser