DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Azure window. Som ett enormt fönster ligger detta populära utflyktsmål mitt i Gozos kanske intressantaste dykområde, Dwerja.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Grottor och dramatiska klippor i vatten med fantastisk sikt är de stora dragplåstren när det gäller dykningen på Gozo.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Att vandra omkring bland de vindlade gränderna i borgen i Victoria får du inte missa på din Gozoresa.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Att vara så här ensam på Gozos populära dykplats Blue hole, hör inte till vanligheterna.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Knoten känns hemtam att stöta på. Vi ser den med viss regelbundenhet även i Skandinaviska vatten.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Denna typ av manet, pelagia noctiluc, kan vissa tider på året vara väldigt vanlig i de maltesiska vattnen.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Muränor är en relativt vanlig syn vid Gozo.
Gozo – Dykpärlan i Medelhavet
Färgglada koraller lyser med sin frånvaro. Men svampkolonier i vackra färger finns det gott om.

Gozo

Dykpärlan i Medelhavet

Av Stefan Beskow

Bara någon meter från mig vänder stimmet med taggmakrill tvärt och simmar åt sidan. Tusan också, jag hann inte få någon bild! Det slår mig att jag inte riktigt hade förutsatt att det skulle finnas så mycket fisk i Medelhavet, ett hav som ofta förknippas med utfiskning och föroreningar. Det är dock lite svårt att inse när jag befinner mig på trettio meters djup på dykplatsen Blue Hole utanför Gozos västra kust.

I dykkretsar har det länge varit känt att Malta och Gozo hör till några av de intressantaste platserna i Medelhavet att besöka som dykare. Här har man gjort många åtgärder för att locka dykande turister. Bland annat har ett otal vrak sänkts och förvandlats till magneter för marint liv, framförallt på Malta som blivit ett mecka för vrakdykare. Gozo, som är öriket Maltas näst största ö, har istället lockat med sina fantasifulla naturliga formationer. Det finns raviner, grottor och fantastiska tunnlar att simma omkring i. När allt dessutom är inramat i klart blått vatten är det lätt att förstå att även Gozo är populärt bland dykare. När nu också lågprisflyget hittat hit är det dessutom ett utomordentligt prisvärt alternativ.

Dyksemester
Vi är ett gäng erfarna dykare som rest hit tillsammans, dessutom är vår tvååriga dotter med. En fördel med att dyksemestra på Gozo är att man kan vara väldigt självständig. Det finns en uppsjö av dykcenter som erbjuder paket med lägenhet, hyrbil, flaskor och bly. Sedan är det bara att åka iväg och dyka! Eftersom många av Gozos bästa dyk enkelt nås från land är tidsschemat mycket flexibelt. Möjligheten att på så sätt sköta sig själv är något som tilltalar många dykare.  För oss som dessutom reser med barn har det stora fördelar.

Ett stenkast från havet
Det har blivit sen kväll när Richie från Scuba Kings hämtar oss från färjeterminalen. Även om flygresan till Malta är behagligt kort jämfört med att flyga till andra dykdestinationer, drar det ut på tiden med transferbuss och färja från Malta till Gozo. Richie kör oss snabbt de ca 9 kilometerna till Marsalforn som vi kommer att ha som bas under vår tid här. Marsalforn är förmodligen den populäraste turistorten på ön men är trots det ändå ett väldigt lugnt ställe.
Nästa morgon skiner solen från en klarblå himmel och vinden är i princip obefintlig. Nere på dykcentret berättar Richie att det inte alltid råder så bra förhållanden. Ofta, speciellt under höst och vinter, kan det blåsa ganska friskt här men eftersom ön är så liten är det sällan något problem. Blåser det från ett håll och dykplatserna där är odykbara kör man bara de ca 15 minuterna till andra sidan ön och dyker på någon av dykplatserna där. Ön är bara 15 km lång och 7 kilometer bred så var du än befinner dig på ön är du bara ett stenkast från havet! Vi får en karta och en snabb genomgång om vilka dyk han rekommenderar innan vi lastar in flaskorna i bilen och styr kosan mot Dwerja där flera av de mest välkända platserna ligger.

Blue Hole
Med ett litet baklängesskutt tar jag mig i vattnet i Blue Hole. Ljuset strilar vackert ner genom det ovala hålet som gett dykplatsen dess namn. Jag tar på mig masken och tittar hastig ner under ytan. Till min glädje ser jag tydligt botten 16 meter ner! Det är ganska sent på eftermiddagen så vi har dykplatsen i stort sett för oss själva. Bara en brittisk dykgrupp har...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser